16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Picigin prvi put igran u sklopu Praznika mimoze – publika i igrači oduševljeni

U sklopu 48. Praznika mimoze danas je prvi put održan atrktivni i uzbudljiv turnir „Picigin“ na staroj Banji u Igalu.

Nastupilo je šest hercegnovskih ekipa: Kombinovani Veterani, Zelenika, Pub Got, Batovi, Furešti i Brancini , a vrednovani su najatraktivniji potez, najduža serija udaraca i kolektivna igra.

Temperaturi mora iznosila je 11 C°, bilo je atrktivnih poteza, divnih parada, koje je oduševljena publika pozdravila aplauzima.

Za najbolju ekipu proglašena je ekipa Batovi, a najšarmantnija ekipa bila je Zelenika. Najatraktivniji potez izveo Danilo Tomić iz ekipe Zelenike.

Svakako, Praznik Mimoze dobio jednu atraktivnu i uzbudljivu zabavu koju je inicirao i realizovao Stevan Koprivica.

“Ako niste znali, picigin se od davnina igra u Zelenici . Mi se po tradiciji sigurno možemo nositi sa Splićanima.  U Zelenici organizujemo prvenstvo Boke Kotorske i Crne Gore”, kazao je Zoran Pestorić.

Picigin – Igalo

Picigin je igra u kojoj nema pobjednika i zbog toga se teško može govoriti o strogim pravilima. Osnovna pravila su vrlo jednostavna: pet igrača u moru dobokom deset do dvadeset centimetara (ako je more dublje, to samo usporava igru i umanjuje atraktivnost) raspoređenih u peterokut međusobno udaljenih šest–sedam metara, dodaje se loptom udarajući ga dlanovima, nastojeći pri tom da lopta ne padne u more.

Picigin se počeo prvo igrati u Splitu te u današnjem obliku igra još od Prvog svjetskog rata, više od 100 godina. Entuzijasti igraju picigin tokom cijele godine, a u novije vrijeme je na Bačvicama ugrađen reflektor za noćnu igru.

Tradicija je igranje novogodišnjeg picigina prvog dana nove godine, a od 2005 se održava i tzv. “prvenstvo svita u piciginu”.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije