Picigin – dođite pozivaju organizatori, Igalo 10. februara

Turnir u piciginu u okviru Praznika mimoze biti održan i ove godine na Staroj Banji u subotu 10. februara od 11 sat

Picigin – Igalo

Organizatori 49. Praznika mimoze, Opština Herceg Novi, JUK Herceg fest i Turistička organizacija Herceg Novi, a na valu prošlogodišnjih odličnih utisaka i organizatora i učesnika, uvrstili su picigin i ove godine kao dio glavnog programa. Opravdanost reaktivacije ove autentične i simpatične igre i njenog uvrštavanja u Praznik mimoze dokazuje i činjenica da je ove godine prijavljeno čak 9 ekipa koje će se u subotu 10. februara od 11 sati u plićaku Stare banje nadmeti ko će izvesti najatraktivniji potez, imati najdužu seriju udaraca i pokazati kolektivnu igru kao glavnu odliku picigina.

Prvi turnir u piciginu u okviru Praznika mimoze održan je prošle godine na Staroj Banji. Na administrativno ubilježenoj temperaturi vode od 12 C igralo je šest hercegnovskih ekipa – Kombinovani Veterani, Zelenika, Pub Got, Batovi, Furešti i Brancini, a žiri u sastavu Mićko Vukićević, ispred Herceg Festa i Neno Konjević i Lazar Doklestić – članovi NVO Picigin HN i članovi ekipe koja je u Splitu 2011. godine ponijela titulu prvaka Jadrana, odlučio je da je najbolja ukupno bila ekipa Batovi, najšarmantnija ekipa Zelenika, a najatraktivniji potez izveo Danilo Tomić (Zelenika).

Picigin je preko 90 godina stara igra nastala u Splitu, prilagođavanjem vaterpola, kojeg su studenti donijeli iz Praga, lokalnim uslovima odnosno plitkoj vodi splitskog kupališta.
Atraktivni sport u Herceg Novi je stigao prije najmanje 60 godina.

Picigin – Igalo

Picigin se igra u morskom plićaku, sa pet igrača u jednoj ekipi i nema protivnika. Cilj igre je da lopta ne dodirne morsku površinu ili tlo plaže, da se loptica što duže drži u igri i da se sve to začini što atraktivnijim potezima. Važno je i dobro se zabaviti, privući pažnju. Igra se gumenom loptom veličine dlana li manjom, a igrači snažno, jednom rukom udaraju loptu ka saigraču ili u prazan prostor.

Picigin se teško može podvesti pod pojam sportske igre, jer ne podrazumijeva takmičenje za bodove, poene, golove, niti suprostavljene protivnike. Igrači igraju jedan za drugoga, a ne jedan protiv drugoga i pravilo je jednostavno, da lopta mora da bude u vazduhu.

Picigin

Picigin u Herceg Novom je zbog konfiguracije plaža malo drugačiji od onoga koji se igra u Splitu. Naime, na splitskim Bačvicama svi igrači su u vodi do gležnjeva, na istoj dobini. U novskom piciginu jedan igrač stoji na suvom, na samoj obali, dvojica bočnih igrača su u vodi do gležnjeva, a dva igrača su u dubljoj vodi, do pojasa.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.