Perast – urbicid ili ne procjenite sami (foto)

Jedan od najpoznatijih spomenika arhitekture u Boki Kotorskoj, Palata Smekja u Perastu izgrađena prije 250 godina, u maju će postati luksuzni hotel sa pet zvjezdica.

Da podsjetimo, privatizacijom Palatu i zgradu bivše fabrike konfekcije Jadrana 2006. kupuje budvanska kompanija “Imobilija” vlasnika Branka Ćupića. Rekonstrukcija i dogradnja aneksa na Jadranu i izgradnja nove zgrade, na devet ipo hiljada metara kvadratnih, je u toku i izazvala je brojne reakcije, polemike, obzirom da se gradi u prostoru koji je pod zaštitom UNESCO-a.

Izgrađene su nove zgrade na mjestima gdje su nekada postojale, kažu investitori i predstavnici države, te tvrde da je sve urađeno po zakonu, dok struka i mještani poručuju da smo zbog toga sve bliži gubitku zaštićenog područja, a da graditelji vrše urbicid nad Perastom.

Perast 2018.

Na našim fotografijama snimljnim u petak 6. aprila možete vidjeti kako Perast izgleda danas, kako se promjenio i mijenja… Ostavljamo vam da sami ocjeninte dali je u pitnju urbicid ili ne.

Definitivno u odnosu na prošla vremena drevni Perast je pretrpio značajne promjene…

Perast 2018.

U malom Perastu ima 19 palata, a jedna od najljepših je Palata Smekja koja se nalazi u središnjem, priobalnom dijelu Perasta, uz crkvu Sv. Marka. Sastoji se iz dva dijela – starijeg, izgrađenog 1764. godine, koji se nalazi između obalnog i starog puta i mlađeg dijela koji je započet 1764. godine, a završen 30-ih godina XX vijeka.

Smekje iz kazade Cizmaj kao pomorci sreću se vrlo rano, već u drugoj polovini 16. vijeka. Petar Smekja dovodi svoju porodicu do ekonomnskog uspona, poslije čuvenog trgovačkog poduhvata, kada je brodom „Leon Koronato“ doprinio privrednom povezivanju Baltičkih zemalja sa Venecijom 1746. godine. Već 1748. on postaje „Konte“, a 1779. porodica je pripojena kotorskom plemstvu.

Najveća je palata u Perastu. Građena je u potpunosti od korčulanskog kamena. Ima prizemlje, dva sprata i belveder. U nivou prvog sprata je prostrana terasa, cijelom dužinom fasade, a na drugom i trećem spratu su balkoni sa balustradom. Na ulaznom dijelu palate je grb kazade Čizmai – ruka koja drži stabljiku („čičimak”) sa zvijezdama koje su znak porodice Smekja. Novi dio palate završen je 1936. godine, po uzoru na postojeće prizemlje i sprat, u istom stilu i od istog materijala.

U oba dijela palate je od 1936. godine bila smještena fabrika konfekcije „Jadran Perast”. Masiv je zgrade stilski jednostavan, ali dovraci i pragovi prozora odaju djelimično renesansnu jednostavnost u potezima, dok oblik gornjih pragova sa školjkastim ukrasnim motivom i uopšte ornametalna strana zgrade, pa tako i stilizacija balustrada sa renesansnim rozetama, imaju dašak baroka. U palati se nalazi i jedna osobenost stare primorske arhitekture, presvođen zatvoreni prelaz preko glavne ulice, kojim su dvije palate spojene.

3 Komentari

  1. Nestaje posljednje mjesto u Kotorsko – risanskom zalivu , koje je privlačilo posjetioce svojom očuvanom izvornošću. Na žalost, nije se dugo moglo održati. Voljeli bi da znamo članove Komisije koja je odobrila gradnju hotelske zgrade u Perastu. Zašto da ne? Da nas uvjeri da se prvobitna zgrada, na čijim je temeljima nikla nova, bila istih gabarita i arhitektonske fizionomije.
    Koliko cijenimo i mislimo o nasljednicima potvrđuje i podatak da nepunoljetni stanovnici opštine Kotor učestvuju u ukupnom pučanstvu 20,53%. O kome to brinemo tolikim zgradama na području Zaliva ? Vjerovatno o stanovnicima! Kako drugačije objasniti da u D. Stolivu, po domaćinstvu dolazi 2,56 stana. Da li je, možda, riječ o standardu?
    NIKOLA V.

  2. Ode i teren za košarku? Pa to je ono mjesto gdje nam se gospodar “raspucao” prije nekih izbora, i Sad tu ostaviti građevinski materijal! E to je takodje urbicid jednog istorijskog mjesta.

  3. ovo je velika dilema u svim gradovima koji hoce da razvijaju turizam – stare zgrade, stara jezgra gradova imaju tu istorijsku patinu i privlače turiste i dr posetitelje, ali za njih suisto tako poterbni smestajni kapaciteti. Jedno bez drugog ne ide, teško je naći balans

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.