12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Pejović: Ovaj jubilej obilježavamo sa pogledom u budućnost

Stogodišnjica pobune mornara u Boki Kotorskoj -S. Katić A. Pejović, G. Pajović

U razgovoru za naš portal, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje stogodišnjice pobune mornara u Boki Kotorskoj, ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović, podsjetio je da danas obilježavamo događaj koji je tada potresao Evropu.

„O pobuni mornara u Boki Kotorskoj su svi govorili u vrijeme kada se dešavala, međutim ono što je važnije je da je taj događaj nadživio stotu godišnjicu, upravo na današnji dan. Svako društvo na ovim prostorima je znalo da nađe način da obilježi ovaj događaj. I u Kraljevini Jugoslaviji, i u doba socijalizma i danas on se obilježava, jer je važna ideja koja je potakla te mornare da se pobune protiv uslova u kojima su živjeli, protiv rata. Iza nje se krila potreba za mirom, stabilnošću, boljim i normalnijim životom. I danas svi ljudi u Evropi teže tome i mislim da je ideja za ujedinjenjem kroz Evropsku uniju, za koju se i Crna Gora danas bori, pravi primjer kako da izbjegnemo bilo kakvo ratno razaranje i ono što se desilo na našem kontinetu za vrijeme Prvog i Drugog svjetskog rata.

Ovaj jubilej obilježavamo sa pogledom u budućnost, ne sa pogledom u prošlost, kako se ne bi nikada više ponovila takva situacija.

Vijenac je položio ambasador Mađarske, a tu su i predstavnici drugih ambasada, što potvrđuje da ovo nije bio događaj vezan samo za ljude koji ovdje žive. Govorimo o 6000 mornara iz svih dijelova Austro-Ugarske, a njihovi predstavnici i danas razumiju da je to bio povik za završetak rata. Kako tada 1918, tako i danas, stoji ista ideja sa jednakom vrijednošću.

Stogodišnjica pobune mornara u Boki Kotorskoj – ministar Andrija Pejović

U Tivtu ćemo 7. februara upriličiti proslavu, kada će biti organizovan prvi školski čas u osnovnim i srednjim školama širom Crne Gore, na kojem ćemo učenicima najmlađih naraštaja prenijeti značaj ovog dana.

Izdali smo poštansku marku sa brodom Sankt Georg, uradili smo predstavu „Pobuna“, a RTCG će emitovati film na ovu temu koji je snimljen još davnih sedamdesetih godina prošlog vijeka. Tokom cijele godine imaćemo razne događaje kako se ovaj događaj ne bi zaboravio“, kazao je u izjavi za portal Boka News ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović.

Poštanska marka ,,Bojni krstaš Sankt Georg”

 

Marka Bojni krstaš Sankt Georg

Pošta Crne Gore publikovala je prigodno izdanje poštanskih maraka Pomorstvo ,,Bojni krstaš Sankt Georg”. U okviru izdanja publikovana je marka i Koverat prvog dana.

Na marki je stilizovano predstavljen bojni krstaš Sankt Georg – jedan od brodova na kojem se odigrala Pobuna i simbol ovog istorijski važnog događaja. Autor idejnog rješenja je Zoran Popović, grafički dizajner iz Podgorice.

Publikovanjem ovog izdanja Pošta se priključila aktivnostima povodom obilježavanja Jubileja – 100 godina od pobune mornara u Boki, a koje je iniciralo Ministarstvo evropskih poslova.

 

Najčitanije