12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren Avanturistički park na Vrbanju, najveći u regionu

Avanturistički park na Vrbanju, u bukovoj šumi na 1 100 metara nadmorske visine, pod Orjenom, najveći  u regionu danas je i zvanično otvoren.

U godinama koje dolaze Avanturistički park će oživjeti cijeli podorjenski kraj, podstaći mlade i one malo starije da se uopznaju sa bogatstvima jedinstvenog Orjena, kazao je otvarajući park predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić.

-Mladi će ovdje učiti da vole i čuvaju prirodu, turisti će odmarati od rutine i tehnologije, omamljeni ljepotom koju su otkrili. Uz to, svi mi smo dobili šansu da u svom gradu doživimo novo, nezaboravno iskustvo što svakako ne treba podcjeniti. Brojni građani su park posjetili i prije otvaranja, nestrpljivi da se uvjere u kvalitet nove ponude hercegnovskog zaleđa. Interesovanje u gradovima na tromeđi, potvrda je da prepoznatljivost Orjena i atraktivnost ovog parka već prevazilaze granice naše države, kazao je Katić.

On je istakao da smatra važnim što su radovi na izgradnji okončani prije planiranog roka, a cijeli projekat je realizovan u potpunosti prema procedurama i standardima Evropske unije, poštujući standarde zaštite životne sredine, a bezbjednost korisnika sadržaja parka je na prvom mjestu.

-Izgradanja Avanturističkog parka jedan je od projekata koji su slika volje i želje Opštine Herceg Novi da pokaže na koji način se, sopstvenim snagama, podstiče ravnopravan razvoj svih djelova opštine i otvaraju vrata za nove mogućnosti. Postigli smo jedan cilj ali tu nećemo stati. Projekti sanacije i proširenja puta koji vodi ka Vrbanju i ostalim dijelovima Orjena, ono su na šta ćemo biti usmjereni u narednom periodu, svjesni da je uređena putna mreža neophodan uslov za dalji razvoj hercegnovskih sela, kazao je Katić.

Avanturisticki park – foto Agencija za razvoj i zaštitu Orjena

Načelnik Direkcije za evropsku teritorijalnu saradnju Miodrag Račeta kazao je da je park na Vrbanju primjer kako jedan projekat koji kreće od entuzijazma ljudi i dosta truda i osvajanja znanja u pripremi aplikacije za evropske fondove na kraju rezultuje sa konkretnim projektom i aktivnostima i rezultatom.

-Avanturistički park će sigurno promjeniti prostor Vrbanja i izmamiti da ga posjeti još veći broj posjetioca i zaljubljenika u planine. Pored toga što je riječ o trilaterarnom projektu koji je finansiran kroz prvi konkurs, napominjem da je drugi u toku i raspisan je do 20. decembra, ukupne je vrijednosti 26 miliona eura.

Sve one koji pripremaju projektne aplikacije, pored fotografija, informacija, dokumenata, što nije tako teško kada se na vrijeme spremi projektna ideja, mislim da najviše motiviše ovakav rezultat koji vidimo danas. Uživajte i čuvajte prostor planine Orjen koji je u julu ove godine proglašen Parkom prirode pa će kao takav biti i institucionalno zaštićen, a ovakvim projektima dopunjen kako bi u njemu uživala djeca ali i stariji, kazao je Račeta.

Direktor Agencije za izgradnju i razvoj  Herceg Novog Boro Lučić  izuzetno je zadovoljan što su uspjeli da realizuju ovako važan projekat koji će biti zamajac razvoju turizma u novskom zaleđu.

Avanturisticki park – foto Agencija za razvoj i zaštitu Orjena

-Ovo je samo prvi korak ali je pokretač budućeg razvoja našeg zaleđa. Herceg Novi pored ljepote obale i mora može još mnogo toga pružiti u planinama i selima, nadam se da će ovo biti zamajac razvoja turizma u zaleđu i samo prvi projekat ovog tipa. U Agenciji već radimo i na sledećim projektima i nadam se da ćemo nastaviti istim tempom te da će ova planina dobiti ono što zaslužuje, a da će naš grad imati ponudu koju će malo ko moći da sustigne jer ćemo spojiti planinu i more a između je samo pola sata vožnje, kazao je direktor Lučić.

Park, kao trenutno najveća investicija u zaleđu za sobom će povuči i rješavanje drugih pitanja: uređenje puta, zaposlenje domaće radne snage. Kako je istakao Lučić, Agencija planira i otvaranje pijace gdje bi se prodavala eko hrana proizvedena u podorjenskim selima.

Radno vrijeme parka je svakog dana od 9 do 16 sati, a ulaz će biti besplatan tokom prve godine.

Podsjećamo, izgradnja Avanturističkog parka na Vrbanju dio je INTERREG – IPA projekta „ Adriatic Canyoning“. Riječ je o jednom od najsavremenijih u regionu, prati sve standarde zaštite životne sredine, sprave, oprema  i mobilijar sačinjeni su od prirodinih materijala. Rasprostire se na 7.000 metara kvadratnih , a sastoji se od četiri poligona,dok posebni, peti – obuhvata fascinantni 200-to metarski zip-line. Razvrstan je po kategorijama, od najlakšeg dijela, prilagođenog za djecu od 6 godina, do najsloženijeg , što je izazov za iskusnije i odvažnije korisnike.

 

Izvor:Radio HN

Najčitanije