8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Otpadne vode, plastika, neprijatni miris u Porto – reagovala Služba za bezbjednost marine

More u mandracu Venice Square u Porto Montenegru

Tokom dana u „Venice Square“, mali mandrać marine Porto Montenegro u Tivtu, u neposrednoj blizini hotela „Regent“, izlile su se otpadne vode sa velikom količnom plastike i mulja.

Otpad je, po riječima inspektora sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije iz Kotora, Željka Lompara, stigao iz jednog od kanala koji dolaze s kopna. Pripadnici Službe za bezbjednost marine Porto Montenegro odmah su reagovali i pomoću upijača su razbijali i kupili mulj i otpadne vode, dok su određenim preparatima „ubijali“ neprijatan miris. Po nezvaničnim informacijama, otpadne vode su u mandrać stigle kroz kanal koji prolazi kroz Veliki gradski park gdje se danas tokom dana takođe širio vrlo neprijatan miris.

Zagađenje mora u Tivtu traje već dva dana jer je i juče zabilježan pojava velikih masnih mrlja i pjene intenzivno žute boje u akvatorijumu gradske lučice Kalimanja, te oko Pina i unutar Porto Montenegra.

Prema riječima načelnika Komunalne inspekcije Opštine Tivat, Jovice Stojkovića utvrđeno je da nije u pitanju ni izlivanje kanalizacije ni zauljenih tečnosti, već je zagađenje mora posljedica izvođenja građevinskih radova na lokaciji nekadašnjeg Nikšićkog odmarališta u Marićima.

„Utvrdili smo da su radnici firme DOO „Nikić“ koja gradi stambene zgrade u ovom dijelu Tivta, građevinskim mašinama prokopavali kanal za otpadne vode. Usljed tih radova došlo je do miješanja voda i izlivanja nanosa u tivatsku lučicu. Utvrdili smo da nije u pitanju izlivanje kanalizacije, već su lučicu Kalimanj prekrile zemlja i prljavština“- rekao je Stojković.

Istakao da je o slučaju sačinjen zapisnik i da će Komunalna inspkecija za ovaj incident novčano kazniti pravno i odgovorno lice u DOO „Nikić“.

Izvor:S.L

Najčitanije