Otpadne vode, plastika, neprijatni miris u Porto – reagovala Služba za bezbjednost marine

More u mandracu Venice Square u Porto Montenegru

Tokom dana u „Venice Square“, mali mandrać marine Porto Montenegro u Tivtu, u neposrednoj blizini hotela „Regent“, izlile su se otpadne vode sa velikom količnom plastike i mulja.

Otpad je, po riječima inspektora sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije iz Kotora, Željka Lompara, stigao iz jednog od kanala koji dolaze s kopna. Pripadnici Službe za bezbjednost marine Porto Montenegro odmah su reagovali i pomoću upijača su razbijali i kupili mulj i otpadne vode, dok su određenim preparatima „ubijali“ neprijatan miris. Po nezvaničnim informacijama, otpadne vode su u mandrać stigle kroz kanal koji prolazi kroz Veliki gradski park gdje se danas tokom dana takođe širio vrlo neprijatan miris.

Zagađenje mora u Tivtu traje već dva dana jer je i juče zabilježan pojava velikih masnih mrlja i pjene intenzivno žute boje u akvatorijumu gradske lučice Kalimanja, te oko Pina i unutar Porto Montenegra.

Prema riječima načelnika Komunalne inspekcije Opštine Tivat, Jovice Stojkovića utvrđeno je da nije u pitanju ni izlivanje kanalizacije ni zauljenih tečnosti, već je zagađenje mora posljedica izvođenja građevinskih radova na lokaciji nekadašnjeg Nikšićkog odmarališta u Marićima.

„Utvrdili smo da su radnici firme DOO „Nikić“ koja gradi stambene zgrade u ovom dijelu Tivta, građevinskim mašinama prokopavali kanal za otpadne vode. Usljed tih radova došlo je do miješanja voda i izlivanja nanosa u tivatsku lučicu. Utvrdili smo da nije u pitanju izlivanje kanalizacije, već su lučicu Kalimanj prekrile zemlja i prljavština“- rekao je Stojković.

Istakao da je o slučaju sačinjen zapisnik i da će Komunalna inspkecija za ovaj incident novčano kazniti pravno i odgovorno lice u DOO „Nikić“.

2 Komentari

  1. Poštovani gdine Stojković sigurno ste ste u pravu ali vodite računa da je ta firma bliska vlastima i ako je palio autobuse po Podgorici i ranije vodio tovara to jest magarca i slikavao po Sutomoru to jest Spiču čojek je STRATEŠKI PARTNER INVESTITOR kako zbori budući president. Kaznite ga ga jadni nebili i to debelo takvi nam ne trebaju niđe i nikad. Kao obično provjerite mu gabarite zgrade a i spratnost ako nije nadgradio više od 52% plaćenijeh komunalija to jest umjesto podruma garaže napravio stambene prostore a digo i potkrovlje, zoviteme i ja ću mu ih platit. Pozdrav.

  2. Nešto o nosu. Već dugo se pazi na to oportuno, populističko fino izražavanje kad su u pitanju neke “neugodne riječi”. O jeziku ću, rode, ali nakratko. Dakle, umjesto “smrdi”, kaže se “neugodno miriše”. “širi se vrlo neugodan miris”, umjesto jednostavno – smrdi. Sintagmu “odvratno smrdi, jezivo bazdi” možemo čuti još samo u filmovima strave i užasa. Možda je to zato, tako, što pored čula vida, sluha i dr. imamo i nos, čulo mirisa. Nije nos, naravno, čulo smrada, jer kako bi, bogati, to zvučalo! A ni definicija “nos je čulo mirisa i smrada” ne bi bila praktična. Ipak ta omražena riječ ima primjenu u međuljudskim odnosima, npr: “Smradu, jedan!”. Nije to jedina degutantna riječ koja nestaje iz jezika. Ljubiteljima životinja njihovi “pokojni” ljubimci nisu “krepali”, nego “uginuli”, pa čak i “umrli”. Ipak ta odumirujuća riječ “krepati” zadržava se i ona u međuljudskim odnosima, npr: “Krepaj, smradu jedan!”. Mogao bih tako nabrajati proskribirane riječi unedogled. Npr. o “puštanju vjetrova” (bure? maestrala?…), nošenja fotelje, pardon, “stolice” doktoru na pregled… itd, itd.. Ali neću. Jer me već žulja stolica, pa idem malo prošetati.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.