14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Otovoren 51. Hercegnovski zimski salon

zimski

Otvaranjem  Hercegnovskog zimskog likovnog salona poćinje proljeće – to je sinoć, otvarajući 51. izdanje te prestižne likovne smotre, rekao  Igor Rakčević, predsjednik Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore.

Ovogodišnja postavke predstavlja jedan od mogućih presjeka regionalne likovne scene, dat kroz rad predavača na likovnim akademijama.

– Salon se godinama mijenjao. Mjenjao je koncept, ulogu i prirodu, ali je uvijek bio i jeste značajna referenca u stvaralaštvu svakog likovnog umjetnika, od osnivanja do danas, a nema razloga da tako i ne ostane. Možda je ovogodišnja koncepcija koncepcija promocije regionalnoih sudionika u kulturnom životu, na tragu izazova novog doba. Vitalnosti i prestižnoasti salona, kao već prepoznatog kulturnog kontinuiteta – kazao je Igor Rakčević otvarajući najstariju crnogorsku likovnu smotru.

On je objasnio da Zimski salon ne smije da zavisi od dnevnih i lokalnih politika jer se na njemu se dešavaju stvari koje ostaju trajno dobro crnogorkske kulture.

Presjednik Skupštine opštine Herceg Novi, dr Miloš Bigović obećao je punu podršku lokalne uprave, kako bi Salon iz godne u godinu bio bolji.
Selektor Salona, Vojisalv Vojo Kilibarda, argumentujući koncepciju postavke naslovljene ‘Sve[obuhvatno]’, rekao je da je težio da obihvati sve medije, od crteža do proviokacije u slici.

Laureat ovogodišnjeg izdanja Zimskog salona, Zdravko Delibašić Beli na Salonu, ali i u Herceg Novom, izlaže prvi put, a nagradom je iznenađen.

Njegov nagrađeni rad ‘Mirovi’ dio je ciklusa koji je započet prije nekoliko godina.

‘Inspirisan tom nekom Njegoševom idejom mirova, odnosno mira u množini, rađenih u jednom nespecifičnom odnosu drveta, uglja, hermetički zatvorenom u vakum prostoru koji sačinjavaju staklo i drvo. Kada je riječ o poetici tog rada, to je za mene igra svjetla i tame u kojoj obično prevlada svjetlo. A ponekad zna da opiše ili da predstavi neku figuru ili lice, koje upravo iskazuje to stanje mira’ – obrekao je Delibašić.

Drugu nagradu žirija, za djelo ‘Sjaj’ osvojio je Nikola Simanić, a treću je, za skulpturu  ‘Koketa’ dobio  Željko Reljić.

Sjaj Nikola Simanić

Žiri je ove godine posebno pohvalio rad Nade Arnaut, simboličnog imena ‘Desire’

Posebnim priznanjem za dugogodišnju podršku, doprinos i afirmaciju Zimskog salona nagrađena je istoričarka umjetnosti, Ljiljana Zeković.

Žiri Salona radio je u sastavu Vuk Vuković , dr produkcije, predsjednik žirija, te Vanja Berberović, fotograf i Marko Petrović Njegoš, vajar – članovi.

Učesnici salona su Aldemar Ibrahimović, Nikola Simanić, Dino Karailo,  Nela Darmanović, Olivera Eraković, Anka Gardašević, Nada Arnaut, Vladimir Đuranović, Ivana Radovanović, Željko Reljić, Predrag Milačić, Marija Kapisoda, Nataša Đurović, Draško Dragaš, Zdravko Delibašić, Katarina Švabić, Predrag Terzić, Mišo Filipovac, Irena Knežević, Taida Jašarević, Jasmina Gavrankapetanović, Ana Hušman i Rajko Bizijak.

Hercegnovski zimski salona biće otvoren do 1. marta.

Najčitanije