10.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Osnovne životne namirnice u crnogorskim marketima skuplje i do 30%

supermarket
Posljednjih sedmica primjetno je poskupljenje osnovnih životnih namirnica. To ne smije biti samo teret za građane, posebno socijalno ugrožene i potrebne su hitne mjere države kako bi se zaštitio standard građana, poručili su iz Centra za zaštitu potrošača.
Iz nadležnog Ministarstva ekonomskog razvoja kažu da će predložiti određena rješenja, između ostalih i formiranje robnih rezervi, za šta je, ističu, neophodno najmanje godinu. Trenutno ne postoji zakonska mogućnost za intervencijama na tržištu, navode iz ministarstva.

Osnovne životne namirnice u crnogorskim marketima poskupjele su od 10 do 30%. No, osim ulja, šećera i brašna mogli bi da poskupe i drugi proizvodi, poput mesa, kažu iz Volija.

– Proizvođači su povećali cijene, budući da ih uvozimo, i nemamo domaću proizvodnju, ne možemo uticati na njihov rast. A i marže su male – kazala je marketing menadžer Voli Olivera Lakonić.

Građani negoduju zbog novog poskupljenja.

Iz CEZAPA kažu da razumiju razloge za poskupljenja, ali i da očekuju da država preduzme mjere i zaštiti standard građana s obzirom na pad zarada usljed krize, ali i gubitka posla.

– Novo poskupljenje ne smije biti samo na teret građana, potrebno je da država obezbijedi subvencije – kazala je Olga Nikčević iz CEZAP-a.

Iz Minstarstva za ekonomski razvoj ističu da je ukidanjem Zakona o društvenoj kontroli cijena, i Zakona o interventnim nabavkama prije 15-ak godina onemogućeno da se interveniše na tržištu puštanjem deficitarnih roba koje bi umanjile cijene. Nije bilo poremećaja u snabdijevanju do sredine februara, tako da nije bilo potrebno intervenisati na tržištu.

– Shodno analizi Ministarstva za ekonomski razvoj na osnovu podataka Monstata, cijene brašna i ulja su porasle zbog rasta cijene energenata odnosno transporta. Ministarstvo za ekonomski razvoj će, u skladu sa zakonom, predložiti Vladi neka rješenja, mogući mehanizam je ponovno formiranje državnih robnih rezervi za koje je neophodno vrijeme, najmanje godinu i značajni finansijski resursi. Stoga je potrebno i razumijevanje građana – saopštili su iz Ministarstva za ekonomski razvoj.

Izvor:RTCG

Najčitanije