18.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Orjen – uspon u noći punog mjeseca

“Noć punog mjeseca”

U organizaciji planinarskog kluba „Subra“, a u okviru zajedničkog programa „Zimski gušti na Orjenu“, i ove godine se održava tradicionalna manifestacija “Noć punog mjeseca“ (11. na 12. februar).

Na uspon se kreće u noći iz subotu na nedelju, iz planinarskog doma „Za Vratlom“ (1160 m), u ranim jutarnjim satima, vjerovatno oko 3:30, što će u krajnjoj liniji zavisiti od trenutnih uslova, veličine grupe i iz tog izvedene procjene organizatora. Cilj je izlazak na Subru (1679 m), poznati vrh-vidikovac, do koga se stiže neposredno pred svitanje. U ljetnjim uslovima, ova trasa smatra se srednje teškom, ali u zimskoj noći i sa sniježnim pokrivačem, to je polu-alpinistički smijer, pa je s toga potrebna puna koncentracija i poštovanje upustava organizatora. Za učesnike manifestacije smještaj je besplatan, dok posjetioci koji ne učestvuju u usponu plaćaju redovnu cijenu noćenja u pl. domu „Za Vratlom“. Hrana je iz ranca, a za učesnike uspona je obezbijeđen doručak po povratku u dom.

Zbog ograničenosti smještajnog kapaciteta u planinarskom domu „Za Vratlom“, obavezna je najava dolaska, preko FB stranice pl. kluba „Subra“, ili na brojeve telefona: 069 430 070, odnosno 068 110 150 (Duško Avramović, predsjednik).

 Za učešće je neophodan završen osnovni planinarski kurs, iskustvo u korišćenju zimske opreme, kao i posjedovanje iste (cepin, dereze, pojas, karabiner, barem dva prusika i naravno – čeona lampa).

Napomenimo da će i noć ranije (petak na subotu) biti atraktivno gledati u nebo: priroda se postarala da nam tom prilikom priredi pravi spektakl u vidu pomračenja mjeseca, sa početkom malo prije ponoći, vrhuncem u 01: 43 i završetkom koji minut prije 4 ure. Nekoliko sati kasnije biće vidljiva kometa 45P, poznata i kao Novogodišnja kometa, koja će proći veoma blizu Zemlje.

Kako će pomračenje izgledati u našoj zemlji možete vidjeti na linku: https://www.timeanddate.com/eclipse/in/montenegro/podgorica

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije