17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Orjen – Poziv na edukativnu pješačku turu za Svjetski dan planina

Svjetski dan planina 10.decembar planina – Orjen

Za 10. decembar koji se obilježava kao Svjetski dan planina,  Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i i PK “Subra”  organizuje edukativnu pješačku tura Borići-M. Vratlo-pl. dom.

Ciljna grupa: osobe u bar minimalnoj kondiciji, voljne da vide, čuju i primjene nešto novo! Kontakt osoba: Željko Starčević (Agencija Orjen), tel: 069 360 803

Svjetske klimatske promjene imaju, u kombinaciji sa ostalim faktorima, uticaj i na život na planinama, pa tako i na Orjenu. Dio njih moće se vidjeti i doživjeti na edukativnmoj turi planiranoj za nedelju. Polazak je od bivšeg motela “Borići” (800 m n.v.),  u 10h. Prilikom pješačke ture, će se obići teren koji je u posljednjih 100 godina, postepenim gubitkom ekonomske snage sela, pretrpio znatne izmjene, kako negativne, tako i neke pozitivne.

Uz vođenje i izlaganje Željka Starčevića iz Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, pješačiće se kroz Perov do, nekadašnju poljoprivredno-stočarsku oblast, da bi se zatim preko Malog vratla prešlo dublje u planinu, u prostor Kamenske planine, kraja koji je danas znatno šumovitiji nego što je to bio početkom 20-og vijeka, kada se još uvijek intezivno koristio. S druge strane, ovaj povratak šume zadnjih godina sve više ugrožavaju neobično jake suše i dugotrajne vrućine, koje utiču na rubne dijelove nove šume. Kod planinarskog doma “Za Vratlom” (1160 m) predviđena je pauza (sa priganicama i osvježenjem), ali i upoznavanje sa mogućnostima savremene održive gradnje i njenom spoju sa zaštićenim područjima i mogućnostima koje se pružaju u razvoju raznih vidova eko-turizma.

Karta predviđene edukativne ture

Edukativna tura, događaj je iz zajedničkog kalendara „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, a organizatori pojedinačnih dešavanja su PK „Subra“, NVO Orjen Outdoor, AK „Niskogorci“, Sekretarijat za komunalne poslove i ekologiju, MZ Kameno-Žlijebi, MZ Sušćepan-Ratiševina-Trebesin, NVO „Orka“, konoba Sikimić , NVO ”Eko Boka” i paraglajding klub “Adriafly”. Program se realizuje uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Tura, računajući pauze i povratak, traje ko 4 sata (do 14h), Organizator, Agencija za razvoj i zaštu Orjena, obezbjeđuju vođenje, dok će grupu u domu ugostiti planinarski klub „Subra“. Učešće na događaju je besplatno. Učestvuje se na sopstvenu odgovornost, odnosno za maloljetne na odgovornost roditelja ili staratelja.

Dom ZaVratlom – Orjen

Počevši od 2003, proglasom Generalne skupština UN, 11. decembar se obilježava kao Svjetski dan planina, te se tom prilikom dodatno ukazuje na potrebu stalnog ukazivanja na golemi značaj planina i njihovog održivog razvoja za očuvanje kvalitetnog života stanovništva. Ovogodišnje globalne teme su stavljene pod naslov “Planine pod pritiskom: klima, glad, migracije”. Naime, klimatske promjene negativno utiču i na život ljudi u planini, što dodatno pojačava tendenciju iseljavanja stanovnika planina u gradske centre ili njihovu prekograničnu migraciju. Iseljavanje iz planinskih područja rezultiraće neprocenjivim gubicima u pogledu ekosistema i očuvanja kulturne raznolikosti i agrobiodiverziteta. Promišljenim ulaganjima u planinske krajeve mogu ublažiti teški životni uslovi u ovim zajednicama i preokrenuti migracioni trendovi, poručuju iz Agencija za razvoj i zaštitu Orjena.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije