9.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Opštini Kotor odobren projekat prekogranične saradnje

Kotor – foto Boka News

U sklopu prvog poziva za projekte IPA prekogranične saradnje između Italije, Albanije i Crne Gore Opštini Kotor je u svojstvu partnera odobren projekat pod nazivom ‘Prekogranična saradnja i konkurentnost malih i srednjih preduzeća- 3C4SME’.

Projekat je pripremljen i odobren u okviru prioriteta Jačanje prekogranične saradnje i konkurentonsti malih i srednjih preduzeća i specifičnog cilja i Jačanje okvirnih uslova za razvoj prekograničnog tržišta za mala i srednja preduzeća.

Vodeći partner na projektu je Asocijacija zanatlija i malih preduzeća Pulje iz Italije a ostali partneri su: Asocijacija zanatlija i malih preduzeća regije Molize iz Italije, Opština Fier iz Albanije, Centar za razvoj biznisa iz Albanije, Opština Kotor i Direkcija za razvoj malih i srednjih preduzeća iz Crne Gore.

Projekat je pripremljen sa ciljem jačanja konkurentnosti u regionu i pružanja podrške aktivnostima iz sfere biznisa kao i malim i srednjim preduzećima posebno u pogledu poboljšanja pristupa finansiranju inovativnih projekata. Istraživanje regionalnog tržišta sprovedeno prilikom pripreme ove projektne ideje pokazalo je  da je nedostatak pristupa odgovarajućim finansijskim instrumetima zbog izloženosti riziku najveći izazov za mala i srednja preduzeća. Podrška ovog projekta fokusira se na pružanje smjernica za jačanje strategija podrške i finansiranja inovativnih malih i srednjih preduzeća u regionu.

Pilot aktivnosti koje će se sprovoditi na teritorijama obuhvaćenim projektom predviđaju fazu analize i proučavanja regionalnih sistema na normativnom nivou. Predmet analize će takodje biti dostupni finansijski instrumenti u oblasti intervencije, pristup koji mala i srednja preduzeća imaju njima i postojeće dobre prakse na lokalnom, regionalnom, nacionalnom i evropskom nivou.

Za implementaciju aktivnosti projektni partneri koji predstavljaju institucije za podršku razvoja biznisa i preduzetništva iskoristiće svoja znanja i iskustvo i obezbijediti razmjenu dobre prakse, prekograničnih mreža kao i održivost projekta.

Podsjećamo da Opština Kotor u svojstvu vodećeg partnera uspješno sprovodi projekat ‘Bolji pristup rastu, klasteri i konkurentnost-umrežavanje u Jadranskom regionu-BACAR’ posvećen jačanju konkurentnosti MSP kroz jačanje institucionalne infrastrukture i uvođenje koncepta klasterizacije sa budzetom od 1.019.844 EUR za sve partnere.

 

Najčitanije