25.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat spremna da državi plati korišćenje sopstvene imovine, luke Kalimanj

Detalj iz gradske marine Kalimanj

Opština Tivat će preduzeti sve mjere kako bi d.o.o. Komunalno Tivat učestvovalo i dobilo koncesiju za privredno korišćenje luke Kalimanj –saopštio je predsjednik Opštine dr Siniša Kusovac (DPS).

Lokalni parlament na sjednici u četvrtak treba da razmatra građansku inicijativu koju je u vezi Kalimanja podnijela grupa birača “Arsenal za Tivat”. U inicijativi koju je svojim potpisima podržalo 315 punoljetnih Tivćana, traži se da Opština zadrži upravljanje ili korišćenje marinom Kalimanj i da poslove korišćenja i pružanja usluga marine povjeri svom preduzeću Komunalno. Potpisnici  inicijative zahtijevaju da marina zadrži status komunalne, a ne komercijalne marine koja će pružati usluge svim građanima Tivta. Traži se i da Skupština Opštine „donese zaključak u skladu sa ovom inicijativom, radi zaštite interesa građana Tivta koji su marinu Kalimanj gradili isključivo od sredstava prikupljenih samodoprinosom“.

Gradska lučica Kalimanj ima deset gatova i 377 vezova uglavnom za male barke i motorna plovila građana Tivta, i njome je do sada upravljalo lokalno Komunalno preduzeće Tivat. U aktuelnom obliku gradska lučica je napravljena sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka sredstvima samodoprinosa koji su za nju izdvojili sami Tivćani. Uprkos time, Vlada je Kalimanj proglasila lukom od lokalnog značaja i povjerila na upravljanje JP „Morsko dobro“ iz Budve, obavezavši tu državnu firmu da gradsku lučicu Tivta ponudi na tender za izbor novog koncesionara, a kojem će biti omogućeno da dio kapaciteta Kalimanja privede komercijalnogj namjeni i da ih izdaje nautičkim turistima.

“Lučica Kalimanj je važan resurs koji bi svakako trebalo da ostane opštinski, odnosno u ingerenciji opštinskog preduzeća Komunalno, koje je i do sada opsluživalo ovu marinu. Uvjereni smo da će tako biti i ubuduće.”- saopštio je juče Kusovac, ne precizirajući međutim,na čemu temelji svoje uvjerenje da će država baš Opštini Tivat izdati u koncesiju njenu sopstvenu gradsku lučicu, u situaciji kada su za preuzimanje Kalimanja, zainteresovani i neki privatni preduzetnici. Koncesija se inače, daje na pet godina uz mogućnost produženja, a očekuje se da će tender biti raspisan do kraja godine. Ponuđač je obavezan da dostavi biznis plan i investicioni program sa procjenom finansijske i tehničke izvodljivosti izgradnje infrastrukture i suprastrukture luke, njenim održavanjem, kao i razvojem i modernizacijom lučkih usluga, izgradnjom pratećih objekata i drugih privrednih djelatnosti. Koncesionar je dužan da u roku od tri godine od zaključenja ugovora o koncesiji realizuje investiciju čija vrijednost je procijenjena na oko 200 hiljada eura. Njegova obaveza je i da u roku od šest mjeseci od početka koncesije izradi izvještaj o postojećem stanju životne sredine, kao i Eleborat procjene uticaja na životnu sredinu kojom će se definisati mjere u toku izvođenja radova i funkcionisanja luke.

Detalj iz gradske marine Kalimanj

“Koncesija ima za cilj unapređenje privrednog korišćenja luke od lokalnog značaja Luka Tivat – Kalimanj uz obavezu da se prioritetno obezbijede vezovi za dosadašnje korisnike vezova, registrovane vlasnike plovila koji imaju prebivalište u opštini Tivat. Tenderom je predviđeno da samo pet vezova ima status komercijalnih a ostatak, 372 su komunalni vezovi. Mali procenat vezova je za komercijalnu upotrebu, dok je najveći dio predviđen za komunalne vezove, u čemu  vidimo šansu da Komunalno Tivat dobije koncesiju.” –istakao je Kusovac.

Iz Oštine je saopšteno da će godišnji prihod koji ostvaruje budući koncesionar Kalimanja “od iznajmljivanja vezova postojećim korisnicima vezova”, iznositi “ne manje od 60 hiljada eura, dok je fiksni dio koncesione naknade definisan u iznosu od 12 hiljada eura godišnje.” U prevodu, to znači da je lokalna uprava spremna da najmanje toliko novca plus varijabilni iznos u obliku procenta od svih ostvarenih prihoda, plati “Morskom dobru” i državi da bi gazdovala sopstvenom gradskom lučicom koju su samodoprinosom gradili Tivćani.

Kusovac međutim, nije saopštio da li i što lokalna uprava namjerava da preduzme sa pravnog stanovišta, zbog toga što joj je država dekretima i zakonima koji njoj odgovaraju, praktično oduzela opštinsku vrijednu imovinu i dovela  grad u situaciju da se na tenderu mora nadmetati sa privatnicima kako bi iznajmio sopstvenu imovinu – gradsku lučicu Kalimanj.

Izvor:S.L

Najčitanije