17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat obilježila Dan energetske efikasnosti – djelili besplatno sijalice…

Podjela sijalica

Opština Tivat, već tradicionalno obilježava 5. mart – Dan energetske efikasnosti. Ovim su povodom građanima Tivta danas ispred zgrade Opštine dijeljene LED sijalice. Uslijedila je radionica za učenike osnovne škole. Djeca petih razreda O.Š. „Drago Milović“ su imala priliku
da odgledaju edukativni film „Tata štediša“ i na taj način kroz slikovit prikaz nauče o novim vidovima štednje energije u domaćinstvu. Projekcija filma upriličena je u opštinskoj multimedijalnoj sali.

Nakom odgledanog filma djeca su učestvovala u kvizu koji je za njh pripremio Sekretarijat zazaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, i pokazala zavidno poznavanje oblasti energetske efikasnosti. „Poseban utisak na mene su ostavila djeca koja su i nakon kviza imala potrebu sa prisutnima podijeliti svoja znanja. Pojedini učenici su na licu mjesta crtali svoje šeme zagrijavanja vode u domaćinstvima. Zadovoljna sam održanim aktivnostima, ponajviše jer se pokazalo da u najmlađima za sigurno leži najveći potencijal budućih inovatora i elektroinženjera“, kazala je ovim povodom sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost u Opštini Tivat, Tatjana Jelić.

Sa radionice

Djeci su podijeljeni prigodni pokloni: edukativni materijal, energetski efikasne sijalice i kućni uređaji za mjerenje potrošnje energije. Današnjoj radionici prethodili su „časovi energetske efikasnosti“, koji su protekle sedmice održani u OŠ „Drago Milović“. U Sekretarijatu planiraju i posebnu edukativnu posjetu Termoelektrani „Pljevlja“ i Vjetroparku „Krnovo“, za grupu djece koja su pohađala časove i prisustvovala današnjoj radionici. „Biće ovo prilika da djecu upoznamo sa „prljavom“ i „čistom“ energijom“, dodaju iz Sekretarijata.

Danas u Tivtu

Pozitivne prakse primjenjuju se i u zgradi loklane uprave. U proteklom periodu u zgradi Opštine Tivat, postojeće sijalice zamijenjene su novim LED sijalicama. Promijenjeno je ukupno njih 134. Instalirane su LED sijalice snage 30W sa znatno boljim intezitetom osvjetljenosti. Ova promjena dovešće do značajne uštede u potrošnji električne energije, a očekuje se i da nove sijalice budu znatno dužeg vijeka trajanja. Ovaj primjer mjere energetske efikasnosti ispunjava oba cilja – uštedu energije i poboljšanje komfora.

Za utorak, 6 mart., planirana je Konferencija na temu energetske efikasnosti koju će otvoriti predsjednica opštine Tivat Snežana Matijević.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije