17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat će prinudno iseliti HGI iz prostorija u ulici Luke Tomanovića?

Opština Tivat

Opština Tivat će, ukoliko uskoro politička stranka Hrvatska građanska inicijativa dobrovoljno ne izađe iz opštinskih prostorija u Ulici Luke Tomanoviča u centru Tivta, pokrenuti postupak njene prinudne deložacije i vraćanja te opštinske imovine u posjed lokalne samouprave.

Potvrđeno je to “Vijestima” iz administracije gradonačelnika Tivta Željka Komnenovića (NP), uz napomenu da su, shodno svojoj zakonskoj obavezi da obezbjede prostorije za rad svih lokalnih parlemnetarnih stranak, i HGI-ju ponudili da ova stranka iz velikih prostorija površine 50-tak kvadrata u Ulici Ljuke Tomanovića, pređe u adekvatne i srazmjerno manje prostorije u staroj zgradi Optinje Tivat u istoj toj ulici. HGI inače, u SO Tivat ima dva svoja odbornika, ali su iz stranke na čijem je čelu Adrijan Vuksanović do sada odbijali da napuste velike prostorije koje Opština može komercijalno da iskoristi, te da pređu u manju kancelariju u staroj zgradi lokalne administraciuje Tivta, a u kojoj je inače, smještena i većina drugih tivatskih parlamentarnih partija.

“Pošto HGI-ju, kao i drugim strankama u Skupštini Opštine, pripada pravo na korišćenje prostorije u staroj opštinskoj zgradi, kada ovaj organ dobije podatak o tome koja prostorija će biti ustupljena, biće finiširan ugovor, a koji je već pripremljen i u kome nedostaje samo podatak o konkretnoj kancelariji”- rečeno je “Vijestima” iz Direkcije za imovinsko-pravne poslove Opštine Tivat.

Opština je inače, prije nešto više od mjesec dana uputila je Hrvatskoj građanskoj inicijativi opomenu pred utuženje sa zahtjevom da joj ta politička stranka pod hitno uplati oko 65 hiljada eura koliko joj HGI već godinama duguje za zakup poslovnog prostora iz koga ne želi da izađe.

Stranka na čijem je čelu Adrijan Vuksanović već godnama kao svoju partijsku centralu koristi opštinske poslovvne porostorije u Ulici Luke Tomanovića u centru Tivta i ne plaća kiriju lokalnoj samouupravi koja je vlasnik tih prostorija. HGI se pravdala  time da je bila parlamentarna stranka kako na lokalnom, tako i na državnom nivou zbog čega joj Opština i državna Uprava za imovinu, moraju obezbijediti prostorije za rad. Ipak, opštinske prostorije u centru Tivta koje ta stranka koristi, značajno su veće nego što je obaveza lokane uprave da joj obezbijedi zbog dva odbornika koliko ih HGI ima u SO Tivat. Sa druge strane, Uprava za državnu imovinu Crne Gore toj stranci, dok je ona imala parlamentarni status na državnom nivou, nudila besplatne prostorije na korišćenje u Podgorici, a ne Tivtu. To je HGI odbila da prihvati, insistirajući da joj Uprava za imovinu plaća korišćenje prostorja u Tivtu jer je centrala te partije u tom gradu, a ne u Podgorici, Država to međutim, nije radila, pa se dug HGI-ja za korišćenje opštinskog poslovnog prostora u Tivtu u međuvremenu popeo na oko 65 hiljada eura. HGI nije izašla iz tih prostorija iako već skoro dvije godine nema važeći ugovor o njihovom zakupu sa Opštinom Tivat.

„HGI-ju je ovaj organ poslao poziv za oslobađanje prostora koji koristi s obzirom da isti drže bez pravnog osnova, uz upozorenje da će Opština, ukoliko prostor ne predaju dobrovoljno, svoje imovinsko-pravne interese ostvariti prinudnim putem.”- rečeno je u opštinskoj Direkciji za imovinsko-pravne poslove.

Kako su napomenuli, taj organ takođe kompletira dokumentaciju koju će “proslijediti nekom od angažovanih advokata, radi podnođenja tužbe radi naplate potraživanja.”

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije