3 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Herceg Novi partner u projektu „Jadranska mreža za morski ekosistem – ADRINET“

Herceg Novi – foto Boka News

Opština Herceg Novi će preko Kancelarije za međunarodnu obezbjedila je 203.915,00 eura iz  projekta „Jadranska mreža za morski ekosistem – ADRINET“, za mapiranje ribolovne aktivnosti i broja brodova, određivanje mjesta na kojima ima najviše izgubljenog ribolovnog alata. Projektom će za čišćenje takvih oblasti biti određene hot spot lokacije sa najvećim brojem ostavljenih i napuštenih mreža.

Istovremeno, projekat će obezbijedti izradu i usvajanje važnih lokalnih planova za očuvanje biodiverziteta i zaštite životne sredine.

U okviru projekta će biti nabavljena oprema-čipovi, koji će biti instalirani na ribolovne alate, ondosno mreže i vrše, pa ukoliko dođe do gubljenja alata, signal će ih locirati.

Ove aktivnosti Kancelarija za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, ostvariće u kooperaciji  sa Institutom za biologiju mora iz Kotora, kao i partnerima iz Italije i Albanije: Univerzitetima iz Barija i Tirane, te opštinama Kastro i Valona.

Boka Kotorska – mreže

Cilj projekta je uključivanje lokalnih zajednica i povezivanje ribara prekograničnog područja radi smanjenja negativnih uticaja i zaštite morskog biodiverziteta, naročito morskog dna.

Intereg IPA program prekogrnaične saradnje „Italija-Albanija-Crna Gora“ uspostavljen je radi pružanja dodatne podrške IPA saradnji u regiji južnog Jadrana kroz podsticanje pametnog, inkluzivnog i održivog razvoja. Zajednički cilj svih projekata je i prenos znanja u regionu između različitih institucija i stvaranje kontakata.

Najčitanije