15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Održana akcija “Bokeljski, ekološki, održivo”

“Bokeljski, ekološki, održivo” naziv je projekta, koji je realizovan danas povodom obilježavanja „Dana planete Zemlje“ (22.april), na uzgajalištu mušalja i ostriga “Školjke Boke” u Orahovcu.

Učenici, Gimnazije Kotor, O.Š. “Savo Ilić” i O.Š. “Njegoš” Kotor čistili su obalu od mosta rijeke Ljute do vodovoda Orahovac, selektirali otpad, čistili „pametnu kuću” na samom uzgajalištu školjaka koja je izgrađene od prirodnih materijala (kame, drvo), snabdijeva se elelektričnom energijom putem solarnog sistema i vjetro generatora, čistili filtere, bazen za školjke i pontu.

Vlasnik uzgajališta “Školjke Boke” ekolog Nevres Đerić održao je edukativni čas, upoznao učenike sa načinom funkcionisanja cijelog sistema, biodiverzitetu na uzgajalištu i značaju očuvanja eko sistema.

Projektom “Bokeljski, ekološki, održivo” želimo da ukažemo da svi možemo datti doprinos na ekološko održivom razvoju i da nama ne pripada planeta Zemlja nego da mi pripadamo njoj. Samo u skladu sa prirodom možemo da opstanemo i spasimo sadašnjost radi budućnosti naših pokoljenja – poručio je Đerić.

Školjke Boke

Nakon završetka ekološke akcije i edukativnog časa učesnicima su podjeljeni flajeri, sa porukama, Priroda zove u pomoć, Poštuj život i tamo gdje nema ljudi…

Uslijedila je degustacija školjaka koje su  pripremljene na više načina, vrijedni domaćini sa  uzgajališta „Školjke Boke”.

Školjke Boke – Nevres Đerić

Projekat je ralizovan u saradnji sa kompanijama “Boka gard”, Shopping centrom “Kamelija”, Opštinom Kotor, Gimnazijom Kotor, O.Š. “Savo Ilić” i O.Š. “Njegoš” Kotor.

Više fotografija na našoj facebook strani.

Najčitanije