13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Odbornik AZT Cupara traži da gradonačelnica Tivta poništi odluku o oprostu komunalija Portu

Regent Porto Montenegro

Odbornik grupa birača ”Arsenal za Tivat” Budimir Cupara pozvao je gradonačelnicu Tivta dr Snežanu Matijević (DPS) da hitno podnese SO Tivat predlog za poništenje Odluke  o davanju saglasnosti na Predlog ugovora o načinu ispunjenja dijela međusobnih obaveza po osnovu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta  između Opštine Tivat i Adriatic Marinas –Porto Montenegra koja je donesena n sjednici SO Tivat 17 januara.

Tom odlukom daje se saglansot da Opština Portu oprosti skoro 5,6 miliona eura svojih potraživanja na ime komunalija. Cupara tu odluku smatra nezakonitom I štetnom za interese građana Tivta i podsjetio da je i glavna administratorka Opštine Marija Sijerković (DPS) kazala da je ona “politička”.

“Ja zaključujem “nije pravna”, odnosno nije u skladu sa zakonom”- naveo je Cupara podsjetivši da je Adriatic Marinas sklopio tri ugovora o obračunu komunalija sa Opštinom u ukupnom iznosu od preko 5,2 miliona eura, od čega još nije platio ni centa.

“Adriatic Marinas niti jednom odredbom ugovora nije se obavezao da će urediti građevinsko zemljište, niti kroz pripremu građevinskog zemljišta za komunalno opremanje ( član 63 Zakona)  niti kroz komunalno opremanje ( član 64 Zakona). Nije se obratio Direkciji za investicije Opštine Tivat u tom smislu, niti je predao Direkciji predmjer i predračun radova na komunalnom opremanju, a Direkcija se nije obavezala da će mu u određenom iznosu biti umanjena naknada.

Budimir Cupara

Jednostavno, ugovor ne sadrži te odredbe, kao ni saglasnost Direkcije na predmjer i predračun radova komunalnog opremanja. Direkcija nije vršila čak ni stručni nadzor nad tim radovima što joj je obaveza po članu 14 Odluke. Dakle, lokalna uprava je Odlukom, na osnovu člana 66 Zakona, jasno propisala slučajeve u kojima investitor ne plaća naknadu za komunalno opremanje.

Na žalost, predsjednica Matijević, kao predlagač i odbornici DPS-a u SO Tivat nijesu primijenili pomenute odredbe Zakona i Odluke prilikom donošenja sporne odluke kojom je Adriatic Marinasu oprošteno 5,6 miliona eura duga za naknadu za komunalno opremanje”- naveo je Cupara u otvorenom pismu gradonačelnici, istilčuči da Opština u ovakvoj situaciji nema zakonsku mogućnosto “da uredi predmetno zemljište na trošak sopstvenog budžeta.”

“Opština Tivat nema obavezu da oprašta dug za predmetnu naknadu, odnosno investitor je dužan da ispuni svoje obaveze po Ugovoru o komunalnom opremanju za koje je prekoračio utvrđene rokove.  Upozoravam predsjednicu Opštine Tivat da sam u posjedu pravosnažne  presude Vrhovnog suda Crne Gore kojom je preinačena presuda Apelacionog suda  i presuda Privrednog suda, a kojom je odbijen zahtjev tužioca (investitora) da mu tužena lokalna samouprava isplati naknadu za komunalno opremanje u iznosu većem od 200.000 eura. Razlog: Investitor nije ispoštovao proceduru koju sam obrazložio. Radove je izveo bez ugovora i saglasnosti tužene strane, dakle nezakonito, tako da ne postoji ni zakonska ni ugovorna obaveza tuženih da tužiocu naknadi vrijednost izvedenih radova”- istakao je Cupara pozivajuči Matijevićku da što prije predloži poništenje kontroverzne odluke o oprostu komunalija Porto Montenegru, a oko koje izviđaj vodi i Specijalno državno tužilaštvo koje je saslušalo čelnike Tivta.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije