4 C
Kotor

Slušaj online radio

Odali počast posadi „San Juana“ i svim umrlim i stradalim podmorničarima

 

Okruglim stolom u Porto Montenegru na temu podmorničarstva na prostorima bivše Jugoslavije, u Tivtu je danas završena dvodnevna ceremonija proslave 90-te godišnjice dolaska prvih jugoslovenskih podmornica „Hrabri“ i „Nebojša“ iz Velike Britanije u Kraljevinu SHS, 8.aprila 1928.

Izlaganja o tom jubileju, specifilnostima podmorničke djelatnosti, ali i razvoju i izgradji podmornica u bivšoj SFRJ, imali su predavači iz udruženja podmorničkih veterana Crne Gore, Srbije i Hrvatske. Predstavnici ta tri Udruženja zajedno sa kolegama iz Slovenije prethodno su juče uz prisustvo gostiju – bivših podmorničara iz Albanije, Velike Britanije i Rusije, položili vijenac na spomenik mornaričkim oficirima Kraljevine Jugoslavije – nariodim herojima SFRJ Milanu Spasiću i SergejuMašeri u velikom Gradskom parku u Tivtu.

Podmorničari odali počast

Potom je stotinjak učesnika skupa krstarilo Bokom Kotorskom na školksom brodu MVCG – jedrenjaku „Jadran“.

Podmorničari odali počast

Uz tradicionalni vojno-pomorski ceremonijal, tom je prilikom sa broda koji se zaustavio u Tivatskom zalivu, u more spušten vijenac i odata počast posadi argentinske podmornice „San Juan“ koja je bez traga nestala sredinom novembra prošle godine u južnom Atlantiku, kao i svim umrlim i stradalim podmorničarima svijeta.

Izvor:S.L

Najčitanije