Obustavljena trajektna linija Bar-Bari-Bar

Istekao ugovor

“Linija Bar-Bari-Bar uspostavljena je 18. juna 1965. godine” (Foto: Jedro)

Jedina pomorska linija između Crne Gore i Evrope, Bar-Bari-Bar ponovo je obustavljena pošto je istekao ugovor koji je “Barska plovidba“ proljetos potpisala sa hrvatskom “Jadrolinijom”.

Putnički brod “Dubrovnik” više ne saobraća između Bara i Barija. To je potvrdio predsjednik Odbora direktora Barske plovidbe kapetan Ljubo Kočović, javlja portal jedro.me

On je kazao da članovi odbora direktora, predstavnici državnog kapitala, intenzivno rade na praćenju tržišta i iznalaženju modusa da Barska plovidba kupi polovni putnički brod i obnovi jedinu pomorsku liniju sa Italijom, odnosno Evropom.

“Konkretno kapetan Radojica Lazarević sa tehničkim sektorom Barske plovidbe posvećen je ovom pitanju koje je veoma važno ne samo za državno preduzeće, već i za grad Bar, za privredu Crne Gore i regiona. Dok se pojedinci bave ‘konfliktima interesa’ skrivajući svoje propuste i nezakonite radnje u prethodnom periodu, mi smo postavili ciljeve da obnovimo pomorsku liniju, sačuvamo crnogorsku pomorsku kompaniju u Baru, a na to nas obavezuje i tradicija, a i ukupni privredni prosperitet”, kazao je kapetan Kočović ističući da Crna Gora treba da ima izlaz u Evropu pomorskim putem, preko Bara za Bari.

Ljudi iz struke koji su sada na čelu Barske plovidbe, mišljenja su da se polovni putnički brod može kupiti za pet, šest miliona eura.

Podsjetimo, Barska plovidba ostala je bez jedine redovne pomorske linije Bar–Bari–Bari, od 3. decembra 2016. Klasifikaciono društvo “Biro Veritas” otkazalo je klasu za putnički brod “Sveti Stefan 2” star 43 godine.

Klasa je važila do 3. decembra 2018. godine, ali zbog neadekvatnih remonta brod nije zadovoljavao tehničke uslove za plovidbu.

Nakon pet mjeseci bez linije, hrvatska pomorska kompanija “Jadrolinija” povezivala je crnogorsku i italijansku obalu proteklih mjeseci (od polovine maja, do kraja novembra) brodom “Dubrovnik” koji je “generacijski vršnjak” Svetom Stefanu 2, feribotu koji je u međuvremenu završio u turskom rezalištu.

Država je većinski vlasnik “Barske plovidbe” sa 51 odsto kapitala.

Linija Bar-Bari-Bar uspostavljena je 18. juna 1965. godine. Za poslednjih godinu, ovo je drugi put da se obustavi pomorska linija Bar –Bari-Bar.

2 Komentari

 1. Vratite onga direktora Jaukovića kad je došo u Bijeljanski remont na brod panamax i vikao je kolioka je ova JAMA a njemu jedan kormilar Milović iz Trebinja nije ovo JADO JAMA OVO JE ŠTIVA a on nije mene briga kako vi to zovete (važno je da imam 5000 DM) E KUKU SA TAKVIJEMA KADROVIMA….dabogda pošli naprijed ali…..KAO ŽIČARA I VABRIKA čokolade I TO ĐE NEGO U CETINJE…

 2. Nekad je Crna Gora bila primorska zemlja a zahvaljujuci Bokoljskim pomorcima i brodogradnji bila je je Pomorska.
  Od Pomorstva i Brodogradnje ne osta nista a evo ni ta linija do Barija .
  Primorske zemlje imaju barem soli a mi ni to jer i solane su unistene ,Ulcinjska nedavno ,Tivatska davno.
  Primorske zemlje imaju plaze i obalu a mi i to gubimo betoniranjem prodavanjem strancima i domacim kontraverznim biznismenima ne primorcima.
  Primorske mediteranske zemlje imaju kulturno istorijsko nasledje pod zastitom UNESKO-a nama ni to nije sveto nego se unistava nedozvoljenom gradnjom.
  Primorske zemlje imaju barem freske ribe a mi i to slabo na pijacama rijetko a u velikim prodavnicama ribe prodaje se uvozna koja je ulovljena bog zna kad i dje.
  Primorske zemlje imaju vezove i lucice za plovila mjestana primoraca ribara ,a mi i to gubimo jer doseljeni neprimorci moraju to iznajmiti strancima da vezu njihova plovila, itd itd…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.