14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Obnovljen Spomen-kompleks na Grahovu

Imajući u vidu da se spomen-obilježjima na poseban način izražava odnos društva prema prošlosti i temeljnim vrijednostima na kojima je sazdan naš kulturni identitet, u susret 13. julu – Danu državnosti Crne Gore, završena je obnova i Spomen-kompleksa na Grahovu – saopšteno je iz Ministardsta kulture.

Za realizaciju svih potrebnih konzervatorskih tretmana i mjera na Spomen-parku ustanka i revolucije na uzvišenju Umac izdvojeno je više od 100.000 eura, a projekat je realizovan u saradnji Ministarstva kulture i Centralne banke Crne Gore.

Spomen-park na Grahovu bio je u zapuštenom stanju, zbog izloženosti atmosferskim uticajima i klimatskim promjenama podneblja u kojem se nalazi, a evidentirano je i oštećenje mermernih ploča, pa je bilo neophodno uraditi sanaciju kompletnog spomeničkog kompleksa koju su uspješno sprovele ekipe Centra za konzervaciju i arheologiju Crne Gore.

– Brinući o spomeničkom nasljeđu herojske prošlosti Crne Gore, ujedno čuvamo i neprolazne vrijednosti našeg kulturnog identiteta. Bez obzira na to da li su spomen-obilježja nastala kao izraz pamćenja određenog istorijskog trenutka, djelovanja istaknute ličnosti ili velikih stradanja naroda, činjenica je da predstavljaju izraz potrebe zajednice i pojedinaca da pamte i čuvaju naslijeđene vrijednosti kao dio sopstvenog identiteta. Naša je dužnost da brinemo o simbolima slavne prošlosti Crne Gore utemeljenim u slobodarskoj misli i Vlada Crne Gore ostaće istrajna u tom cilju – kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.

Spomen kompleks na Grahovu

– Spomen – kompleks na Grahovu predstavlja jedinstven arhitektonski i ambijentalni izraz očuvanja sjećanja na poginule borce za slobodu iz Drugog svjetskog rata. Projektovan je i građen u periodu od 1977. do 1978. godine. Sastoji se od tri prostrana platoa, od kojih se na prvom nalaze četiri spomen biste, kao i prilazne staze koje stepenicama vode do drugog platoa. Ovaj plato predstavlja širi prostorni koncept i čine ga 272 kubusa na kojima su uklesana imena palih boraca u Narodno-oslobodilačkoj borbi iz toga kraja. Centralni objekat unutar spomen – parka je skulptorska kompozicija koja predstavlja kolonu u pokretu, a čiji je autor vajar Miodrag Živković. Na čelu kolone je i figura narodnog heroja Save Kovačevića, koja dominira u prostoru i u umjetničkom izrazu pojačava značaj i simboliku stradanja partizana u NOB-u – navodi se u saopštenju Ministarstva kulture.

Sanaciju pristupnog puta Spomen-kompleksu realizovala je kompanija Bemax u saradnji sa Ministarstvom odbrane.

Najčitanije