15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilne padavine i jak vjetar za vikend

Jačanje juga u četvrtak, naoblačenje i kiša u noći na petak i tokom petka samo su uvod u pravo ciklonalno vrijeme tokom subote.

Photo: Zoran Nikolić - Photo: Zoran Nikolić
Fhoto: Zoran Nikolić

Operativni štab za zaštitu i spašavanje danas je apelovalo da se u periodu od petka do ponedjeljka očekuje ukupna količina kiše od oko 200 litara po metru kvadratnom, a u najkišnijim predjelima potencijalno je moguća količina kiše od oko 300 litara po metru kvadratnom.

“Situaciju će dodatno usložiti i jak južni vjetar sa olujnim karakterom koji se očekuje u subotu, što može dovesti do usporavanja oticanja vode iz rijeke Bojane u Jadransko more”, saopšteno je iz Operativnog štaba.

Na sastanku je dogovoreno da svi subjekti u sistemu zaštite i spašavanja podignu nivo spremnosti za reagovanje na najavljenu meteorološku situaciju.

“Naloženo je da se održe sjednice Opštinskih timova za zaštitu i spašavanje, da se sagledaju, provjere i pripreme raspoloživi ljudski i materijalni resursi na području opština, kao i da se održava stalna komunikacija sa Operativnim štabom koji će kontinuirano zasijedati narednih dana”, navodi se u saopštenju.

Operativni štab još jednom apeluje na građane da iskoriste trenutne povoljne vremenske prilike i preduzmu neophodne mjere i radnje kako bi moguće posljedice potencijalnih poplava sveli na minimum, što se ogleda najprije u obilasku i pregledu stanja nepokretne i pokretne  imovine, a potom i izmještanju pokretne imovine na bezbjedna mjesta.

Potrebno je izvršiti podizanje električnih uređaja, namještaja i ostalog pokućstva na sigurna mjesta.  U tom pogledu, preporučujemo građanima da prate zvanična saopštenja nadležnih organa preko sredstava javnog informisanja i podsjećamo na brojeve za hitne situacije: 112, 123, 122 i 124.

Od sutra na snazi narančasti meteo alarm

Tivat – Olujno jugo
Iz Hidrometeorološkog zavoda su saopštili da nas u naredna četiri dana očekuju obilne padavine, naročito u južnim i centralnim predjelima. Na sjeveru se od nedjelje očekuje pad temperature, a u višim planinskim predjelima susnježica i snijeg. Od suutra je na snazi narančansti meteo alarm.
“U južnim i centralnim predjelima pa i na području Kolašina svakodnevno se očekuju umjerene do obilne količine padavina, osim na krajnjem sjeveru”, kazali su metorolozi.

U nedjelju se očekuje nešto manje padavina, koje će se intenzivirati u večernjim satima, naročito u južnim predjelima.

Temperatura će sjutra biti u padu, dok će u subotu, uprkos padavinama porasti.

Pad temperature se u nedjelju očekuje u sjevernim predjelima, gdje je najavljen pojačan vjetar. U ponedjeljak se u cijeloj državi očekuje južni vjetar, ali kiša nas neće napuštati.

“U pitanju je serija ciklona iz Mediterana koji nam dolaze jedan po jedan, pa kiša će i dalje padati”, napominju meteorolozi.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije