13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Obilježavanje jubileja 90 godina podmorničarstva Jugoslavije

Podmornica Heroj

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković otvoriće u utorak 3.aprila u 18 sati, istorijsko-dokumenarnu izložbu „Hrabri se ne boje“ u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu.

Izložba se priređuje u sklopu dvodnevnog programa kojim će u Tivtu u utorak i srijedu biti obilježana  dva velika jubileja – 90 godina od početka podmorničarstva u Jugoslaviji i 50 godina od početka operativne upotrebe podmornice „Heroj“ koja je danas muzejski eksponat u Tivtu.

„Izložba „Hrabri se ne boje“ čiji je autor istoričar i kustos Zbirke pomorskog nasljeđa Dražen Jovanović je  svojevrstan omaž ulasku prvih jugoslovenskih podmornica „Hrabri“ i „Nebojša“ u akvatorijum Tivatskog zaliva, 8. aprila 1928. godine. Posjetioci će uživati u fotografijama i nautičkim dokumentima u vezi sa njihovom istorijom – kako su te podmornice za obuku prvih kadrova podmorničara, gdje su provele Drugi svjetski rat i koja im je bila dalja sudbina. Biće pomenuti i neki od najistaknutijih podmorničara tog perioda koji su počeli sa stvaranjem priče o jugoslovenskom podmorničarstvu. Pored ministra odbrane Boškovića, na otvaranju izložbe o tome na koji način je podmornica „Nebojša“ povela rat boreći se uz rame sa britanskom Kraljevskom mornaricom, govoriće sekretar Udruženja veterana podmorničara Velike Britanije Ian Vickers.

Kao i svake godine, na svečanosti u Tivtu podmorničarima iz Crne Gore, okupljenih ispred NVO Podmoričar iz Tivta, pridružiće se njihove kolege iz Srbije, Slovenije i Hrvatske, a u čast jubileja gosti će biti i predstavnici udruženja podmorničara veterana iz Rusije, Velike Britanije i Albanije.

Povodom obilježavanja Dana nekadašnjeg jugoslovenskog podmorničarstva, svi posjetioci Porto Montenegra će danas imati priliku da uživaju u besplatnom obilasku podmornice P-821 Heroj, u vremenu od 10 do 18 časova.  Okupljeni podmorničari, koji su nekada plovili u „Heroju“, ponosu Jugoslovenske Ratne mornarice, u utorak će posjetiocima prepričavati svoja iskustva pod vodom, sa kojim opasnostima se se suočavali, kako su ručali na torpednim cijevima i spavali na sklopivim ležajevima, gdje god su mogli naći mjesto.

U srijedu će podmornički veterani Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Sllovenije položiti vijenac na spomenik mornaričkim oficirima- narodnim herojima Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri i velikom Gradskom parku, krstariti Bokom Kotosrkom na školskom brodu MCG-jedrenjaku „jadran“, a u Jaht klubu Porto Montenegra biće priređen okrugli sto na temu 90 godina podmorničarstva na istočnoj obali Jadrana.

Izvor:S.L

Najčitanije