Obilježavanje jubileja 90 godina podmorničarstva Jugoslavije

Podmornica Heroj

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković otvoriće u utorak 3.aprila u 18 sati, istorijsko-dokumenarnu izložbu „Hrabri se ne boje“ u Zbirci pomorskog nasljeđa Porto Montenegra u Tivtu.

Izložba se priređuje u sklopu dvodnevnog programa kojim će u Tivtu u utorak i srijedu biti obilježana  dva velika jubileja – 90 godina od početka podmorničarstva u Jugoslaviji i 50 godina od početka operativne upotrebe podmornice „Heroj“ koja je danas muzejski eksponat u Tivtu.

„Izložba „Hrabri se ne boje“ čiji je autor istoričar i kustos Zbirke pomorskog nasljeđa Dražen Jovanović je  svojevrstan omaž ulasku prvih jugoslovenskih podmornica „Hrabri“ i „Nebojša“ u akvatorijum Tivatskog zaliva, 8. aprila 1928. godine. Posjetioci će uživati u fotografijama i nautičkim dokumentima u vezi sa njihovom istorijom – kako su te podmornice za obuku prvih kadrova podmorničara, gdje su provele Drugi svjetski rat i koja im je bila dalja sudbina. Biće pomenuti i neki od najistaknutijih podmorničara tog perioda koji su počeli sa stvaranjem priče o jugoslovenskom podmorničarstvu. Pored ministra odbrane Boškovića, na otvaranju izložbe o tome na koji način je podmornica „Nebojša“ povela rat boreći se uz rame sa britanskom Kraljevskom mornaricom, govoriće sekretar Udruženja veterana podmorničara Velike Britanije Ian Vickers.

Kao i svake godine, na svečanosti u Tivtu podmorničarima iz Crne Gore, okupljenih ispred NVO Podmoričar iz Tivta, pridružiće se njihove kolege iz Srbije, Slovenije i Hrvatske, a u čast jubileja gosti će biti i predstavnici udruženja podmorničara veterana iz Rusije, Velike Britanije i Albanije.

Povodom obilježavanja Dana nekadašnjeg jugoslovenskog podmorničarstva, svi posjetioci Porto Montenegra će danas imati priliku da uživaju u besplatnom obilasku podmornice P-821 Heroj, u vremenu od 10 do 18 časova.  Okupljeni podmorničari, koji su nekada plovili u „Heroju“, ponosu Jugoslovenske Ratne mornarice, u utorak će posjetiocima prepričavati svoja iskustva pod vodom, sa kojim opasnostima se se suočavali, kako su ručali na torpednim cijevima i spavali na sklopivim ležajevima, gdje god su mogli naći mjesto.

U srijedu će podmornički veterani Crne Gore, Srbije, Hrvatske i Sllovenije položiti vijenac na spomenik mornaričkim oficirima- narodnim herojima Milanu Spasiću i Sergeju Mašeri i velikom Gradskom parku, krstariti Bokom Kotosrkom na školskom brodu MCG-jedrenjaku „jadran“, a u Jaht klubu Porto Montenegra biće priređen okrugli sto na temu 90 godina podmorničarstva na istočnoj obali Jadrana.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.