20.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Novljanin se priprema se za ultra trail trku kroz tri države…

Saša Kulinović

Novljanin Saša Kulinović priprema se za trku The North Face Ultra trail du Mont Blanc (UTMB) – nezvanično svjetsko prvenstvo u ultra  trail trčanju.

Start je predviđen u Francuskoj, u Šamoniju, u podnožju Mon Blana, a trka se proteže kroz Italiju i Švajcarsku i završava odakle je i krenula, nakon 100 milja.

Kulinović je u disciplini planinsko trčanja prešao hiljade kilometara. Kazao nam je da je sasvim slučajno počeo da se bavi tim sportom. Prvo je zavolio planinu idući u lov sa ujakom, a onda je prije osam godina učestovao na Orjenskom  maratonu.

“Ta 24 kilometra Orjenskog maratona bila su nešto najteže što sam do tada iskusio u životu. Jedva sam izdržao. Ali, rodio se  inat i želja da pokažem da mogu bolje, našao sam društvo i počeli smo zajednički trening. U početku sam mislio da smo jedini koji trčimo kroz planine, a onda sam vidio koliko zaljubljenika se bavi ovim sportom”.

Na prvu trku u inostranstvu, u Italiji, Kulinović i njegovi prijatelji otišli su veoma samouvjereno.

“Kada je pored mene protrčala žena duplo starija od mene, onda sam shvatio gdje smo u svjetskim okvirima”.

Ističe da je to bio podstrek  da sa više snage i entuzijazma nastavi da trči.

Za osam godina stekao je brojna iskustva na takmičenjima u Dubrovniku, Omišu, Istri, na Fruškoj gori, Jahorini…

Nisu ga mimoišle povrede i iscrpljenost, jer je u razmaku od samo desetak dana učestovao na dvije trke i pretrčao 25o kilometara, što je, kako će kasnije shvatiti, nedopustivo.

Saša Kulinović

“Ultra trail takmičenje zahtijeva ne samo dobru fizičku, nego i mentalnu kondiciju. Na takmičenju u Istri trčao sam 35 sati. Jedini odmor bile su kontrolne tačke, da se uzme voda i na jednom mjestu imali smo mogućnost da se presvučemo i nešto pojedemo. Taj ‘odmor’ trajao je manje od sata”.

Priča da je trenutno najveća koncentracija ultra trail trkača u Herceg Novom i da ih u Crnoj Gori nema puno, što donekle umanjuje kvalitet takmičenja.

“Planinsko trčanju  je zanimljivije, uvijek se dešava nešto drugo. Postoji više detalja na koje se mora obratiti pažnja  nego što je slučaj na asfaltnom trčanju. Sportisti iz  Herceg Novog najviše su vezani za Orjen, za čudesnu planinu čija surovost daje drugu dimenziju i ljepotu”.

Za njega  je trčanje ne samo svakodnevna aktivnost, već velika ljubav i strast.

“Da bi čovjek trčao mora i da trenira, kad imate kondiciju  trka predstavlja pravo zadovoljstvo. Poslije dugo godina bavljenja ovim sportom shvatio sam da je ljepše provoditi više vremena na treninzima u planini”.

Pripreme se nikada ne prekidaju – Kulinović priča da je svakodnevno u pokretu i da trči najviše na Orjenu, ali i na Durmitoru i drugim crnogorskim planinama. Ove godine na Orjenu je pao veliki snijeg, pa je, ističe, trčanje izuzetno dobar terning.

ultra trail mont blanc

“Sada je period kad trkači prave bazu snage, kada će se napuniti energijom, jer većina trka počinje u maju, zato sada počinje brušenje snage”.

Idejni tvorac hercegnovske mini trail lige

Kulinović je  po obrazovanju turistički tehničar koji je donedavno u Radiju Herceg Novi bio zaposlen u režiji.

Sada radi u Agenciji za zaštitu i razvoj Orjena.

Član je NVO “Orjenoutdoor”   i AK “Niskogorci”.

Idejni je tvorac LAZURE novska sky MINI trail liga koja će se ove godine  sastojati od 10 kola u kojima je, kako ističu u NVO Orjenoutdoor, cilj da upoznaju  širu javnost sa svim disciplinama koje obuhvataju trail running i sky running, prilagođenom svima koji žele da se okušaju u tom sportu.

/S.K./

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije