12.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Novi kredit – 11 miliona za nastavak gradnje kanalizacije

Sa sjednice SO Tivat
Sa sjednice SO Tivat

Glasovima 17 odbornika vladajuće DPS-SDP koalicije, SO Tivat danas je usvojila odluke o podizanju dva nova velika kredita za nastavak gradnje kanalizacione i vodovodne infrastrukture, a za koje će građani Tivta vratiti ukupno 11 miliona eura, ne računajuči kamate. Za „realizaciju Projekta izgradnje sekundarne kanalizacione mreže u Krašićima, izgradnju nedostajuće sekundarne i tercijalne kanalizacione mreže u gornjem centru grada (naselja Mažina, Tripovići; Donja i Gornja Župa) i izgradnju solarnih staklenika za isušivanje kanalizacionog mulja, Opština Tivat će preko Vlade, od njemačke KfW banke, uzeti kredit od 5 miliona eura. Za „realizaciju Projekta vodosnadbijevanja i odvođenja otpadnih voda u primorskom regionu – Faza V“ uzima se kredit od 6 miliona eura, a ta sredstva trošiće se na plaćanje izgradnje zajedničkog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV) za Kotor i Tivat koje se već skoro deset mjeseci gradi na tivatskoj teritoriji, na lokalitetu Klačina u Krtolima.

„Riječ je o najpovoljnijikm kreditima koji se trenutno nude na finasijskom tržištu. Vodili smo računa o dinamici otplate koja počinje 2021 godine, kada nam dospijevaju poljednje rate aktuelnih kredita sada vraćamo“- kazao je gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) dodajući da je Vlada do sada plaćala izgradnju PPOV „čekajući da Opština donese odluku o kreditom zaduživanju“.

„Vlada izvođaču nije platila posljednju dospjelu situaciju od oko 450 hiljada eura, zbog čega prijeti naplata penala, pa je neophodno da odmah usvojimo ovu doluku kako bi PPOV bilo završeno u planiranom roku do kraja naredne godine.“- objasnio je Novosel koji je izbjegao da direktno odgovori na pitanje Miomira Abovića (Tivatska akcija), zašto Tivat mora da vraća kompletan iznos kredita za PPOV kada je ono bilo uvršteno u tzv. Fazu 4 projekta poboljšanja vodovodne i kanalizacione infrastrukture na primorju, za koji je Vlada trebala da vraća glavnicu, a Opštine samo kamatu.

Sa sjednice SO Tivat
Sa sjednice SO Tivat

„To ste eksplicitno i vi sami rekli u ovom pralamentu kada smo donosili odluku o gradnji PPOV, a sada to netačno predstavljate kao tobožnju Fazu 5 u kojoj ima samo kredita, a ne i grantova, kako bi teret sa Vlade prebacili na građane Tivta. Ovako zamazujete javnosti oči da tobože nećete vraćati kredit koji vam je Vlada već isplanirala da uzmete za gradnju pristupnog puta „Orascomu“ na Luštici, a u suštini opet pare uzimate iz džepova Tivćana samo ne za taj, već ovaj projekat. To je vaš lukav pokušaj da odradite posao za svog gospodara u Podgorici, a Tivćanima prodate rog za svijeću. Građani su prepoznali vaš podanički odnos prema Vladi.“- poručio je Abović na što je Novosel uzvratio da je to „politikantska priča“ i ponovio već 2014. dato obećanje da će gradnja kanalizacionog sistema u Donjoj Lastvi „početi naredne godine“.

„Kanalizacionog sistema nema u Lastvi i nizu rubnih naselja Tivta. Kanalizaciju gradite godinama, utrošili ste do sada 30 miliona eura, a njome pokrili samo 25 odsto stanovništva opštine. Recite ljudima istinu koliko će ih sve ovo još koštati i koliko ćete im povećati cijenu vode da bi vraćali kredite.“- istako je Vlado Arsić (Demokretre) a sličnog su mišljenja bili i Vlado Samardžić (SNP), Ilija Janović (HGI) i Neven Staničić (CDU) i predstavnik NVO „Matica Boke“ Ivan Starčević.

„Ovo je populistička priča usmjerena protiv razvoja Tivta, jer to neće biti veliko opterećenje za poreske obveznike.Ovo ne radimo ni za Vladu ni za velike investitore, već za dobro svih nas. Vama nikad ništa ne valja“- uzvratio je Novosel, na što je Samardžić odgovorio da ga je strah da „poslije aktuelnog gradonačelnika, u Tivtu ne bude stečajna uprava kao u Budvi gdje je godinama spinovana ista priča o razvoju i investicijama“.

Sa sjednice SO Tivat
Sa sjednice SO Tivat

„Ovo nije politika. Već priča o nečijoj neodgovornosti i nespsobnosti.“- istakao je Neven Staničić, a Arsić je naglasio da je „DPS voli priču oko provoizja, ali ne i oko kamata“. Menadžer Opštine Zoran Petranović kazao je da će nakon izgradnje sve infrastrukture, građani u Tivtu kubik vode sa uračunatom cijenom kanalizacije plaćati 2,5 eura, što je više nego duplo veća cijena od aktuelne, ali da lokalna uprava „radi da se ona smanji“.

Opet o komunalijama, izvještaj ne daju ni predstavniku EU

Odbornička pitanja bila su usmjerena na aferu „Komunalije“ i činjenicu da Novosel već pola godine od javnosti skriva izvještaj interne Komsije koju je u januaru osnovao sa zadatkom da provjeri ispravnost svih obračuna komunaija u posljendjih pet godina. On je i danas ponovio da je u pitanju „interni izvještaj rađen za njegove potrebe“ koji „nije za javnost jer ona te informacije često zloupotrebljava“. On je odćutao pitanja zašto je pokrenut disciplinski postupak protiv službenice Marije Samardžić koja je radila obračune komunalija, ali ne i njenog šefa Peđe Obradovića koji je te ugovore potpisivao sa investitorima i zašto protiv njih nisu podnesene krivične prijave zbog nesavjesnog rada u službi. Na pitanje Abovića zašto Opština nije obavijestila javnost da ju je nedavno pohodio i izvjestilac EU za borbu protiv korupcije u lokalnoj upravi i predsjednik Regionalne antikorupicije inicijative Davor Dubravica, koji je takođe tražio taj izvještaj i nije ga dobio, glavna administartorka Jovanka Laličić (DPS) kazala je da je Dubravičina posjeta nevezana za aferu „Komunalije“ i ticala se lokalnog akconog plana za borbu protiv korupcije.

„To nije ništa dramatično kako vi insinuirate i na Ministarstvu inostranih poslova i Ministarstvu finasnsija koji su tu posjetu organizovali, je bilo da o njoj obavijeste javnos, a ne na nama.Ne plašim se ja ničega, a ponajmanje vas Aboviću i vaših istomišljenika koji pucate iz prazne sačmarice na nas. Istina će brzo izaći na vidjelo.“- poručila je odborniku TA, vidno nervozna Laličićeva.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije