Noć punog mjeseca na Orjenu

Proteklog vikenda, u organizaciji planinarskog kluba „Subra“, a u okviru zajedničkog kalendara „Orjen, planina kraj mora“, čiji je koordinator Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, realizovan je još jedan noćni uspon, „Noć punog mjeseca“.

U subotu u 4 sata u noći, Iz planinarskog doma „Za Vratlom“ (1160 m) na uspon je krenula grupa od 54 planinara, sastavljena od članova osamnaest klubova iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, te Hrvatske, čime se još jednom potvrdio regionalni status ovog tradicionalnog događaja. Od toga, na petnaestom noćnom usponu, iz Bosne i Hercegovine učestvovalo je pet društava:

„Vučji zub“ Trebinje, „Trebević“ Istočno Sarajevo, GSS Zenica, „Bjelasica“ Sarajevo i Udruženje planinara „Vedro“ iz Zenice. Iz Hrvatske su bili učesnici iz četiri društva: Stanica planinskih vodiča Split, „Grabovica“ Ploče, „Snijeznica“ Dubrovnik i sportski penjački klub „Zona“ Split. Iz Crne Gore je učestvovalo devet klubova: „Javorak“ Nikšić, Visokogorci i Komovi iz Podgorice, Balkan Montenegro, „Oblun“ Podgorica, „Vjeverica“ i „Pestingrad“ iz Kotora, „Kom“ Andrijevica, i PK „Subra“ Herceg Novi, domaćin događaja.

Cilj je bio 1679 m visoka Subra, jedan od najposjećenijih, ali i zahtjevnijih vrhova Orjena, poznata po svojoj surovoj kraškoj ljepoti. Kolona se do vrha i nazad kretala organizovano, predvođena članovima Alpinističko-speleološkog odsjeka „Subre“, koji su još jednom pokazali da su dorasli zadatku. Grupa je bez problema prošla Subrine platoe, jedinstveni kraški pejzaž pun pukotina i jama, kao i sam pristupni greben. Subra uronjena u oblake i slab snijeg koji je padao tokom uspona, nisu dozvolili uobičajeno uživanje u izlasku sunca, ali nisu izostali tradicionalni predah i posluženje toplim čajem u sniježnom bivaku, izgrađenim na samom vrhu specijalno za noćni uspon.

Višednevna kiša koja je prethodila usponu, kao ni manjak snijega, nisu pokvarili veoma pozitivnu atmosferu i lijepe utiske kako gostiju, tako i domaćina. Petnaesta „Noć punog mjeseca“ je završena povratkom u planinarski dom „Za Vratlom“, gdje je Agencija za razvoj i zaštitu Orjena obezbijedila zajednički obrok za sve učesnike ove jedinstvene manifestacije, koja još od svog osnivanja 2003. godine, afirmiše jedan specifičan način zimske valorizacije Orjena.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.