15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Ništa od remonta motora na najvećem ratnom brodu

I dalje nesposoban za sigurnu plovidbu – patrolni brod P-105 DURMITOR

Ministarstvo odbrane sklopilo je ugovore ukupne vrijednosti oko 57.000 eura bez PDV-a sa nekoliko firmi za pružanje usluga servisa i obnove opreme i plovila kojima raspolaže Mornarica Crne Gore.

Sa podgoričkom firmom „Oprema“ kao najpovoljnijim ponuđačem sklopljen je ugovor o servisu – ugradnji novih gumenih tubusa na tri RHIB-a (plastično-gumena radna čamca) tipa „Valiant“ Mornarice VCG, vrijedan 33.000 eura bez PDV-a. Tubusi će biti zamijenjeni na brzom „Valiantu PT850“ dužine 8,5 metara kojeg koriste pomorski diverzanti MVCG, kao i nešto manjim čamcima istog proizvođača dužine 6,2 i 4,9 metara. U cifru koja će biti plaćena „Opremi“ po tom tenderu, uračunata je i nabavka nove autoprikolice-trejlera za transport „Valianta PT850“.  Ista firma odabrana je i na tenderu za servis ukupno devet vanbrodskih motora tipa „Mercury“ različitih snaga, a za što će MO izdvojiti 5.732 eura bez PDV-a.

Kompaniji „Tekoxgroup“ uz Danilovgrada povjereno je da za ukupno 2.460 eura bez PDV-a, obavi redovni godišnji servis glavnog i pomoćnih motora marke „Caterpillar“ na školskom brodu Mornarice VCG, jedrenjaku „Jadran“. Firma „Union projekt“ uz Podgorice odabrana je kao najpovoljniji ponuđač da za 8.000 eura bez PDV-a obavi novoizradu i montiranje dijela cijevi na pučinskom remorkeru PR-41 „Orada“, a ista firma obaviće i generalni remont hidraulične palubne dizalice „Tehnomehanika“ na istom brodu, za cijenu od 9,5 hiljada eura nez PDV-a. Zbog toga što nije dostavljena nijedna ponuda, poništeni su tenderi za izbor izvođača radova na dokovanju lučkog remorkera LR-77 procijenjeni na 8,3 hiljade, odnosno održavanju sistema klimatizacije na patrolnom brodu P-105 „Durmitor“ i  pučinskom remorkeru PR-41 „Orada“, procijenjene vrojendosti 1,7 hiljada eura bez PDV-a.

Iako se javio jedan ponuđač – firma „Nacional Auto Mnontenegro“ iz Podgorice, zbog nedostabljanja konačne ponude, poništen je i teneder za izbor izvođača radova  na servisu, odnosno zamjeni košuljica cilindara na glavnim pogonskim motorima tipa MTU na patrolnom brodu P-105 „Durmitor“, procijenjene vrijendosti 2,5 hiljada eura bez PDV-a, a zbog čega je ovaj, trenutno najveći i najjači ratni brod u operativnoj upotrebi MVCG i dalje nesposoban  za sigurnu plovidbu.

Izvor:S.L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije