7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Nema sopstvenog info – biltena, plaća specijal „Pobjedi“…

Ivan Novosel predsjednik opštine Tivat
Ivan Novosel predsjednik opštine Tivat

Nakon četiri godine izlaženja sopstvenog „Biltena“ kojeg je lokalna uprava objavljivala u susret 21-novembru Danu Opštine, Tivćani ove godine iz ruka domaćih novinara i PR stručnjaka, neće dobiti uvid u to što im se u proteklih 12 mjeseci dešavalo u gradu. Imaće doduše priliku, da, kupujući u subotu primjerak „Pobjede“, čitaju poseban dodatak tog dnevnog lista koji se bavi svim „dostignućima i uspjesima“ Opštine Tivat i njenih glavnih partnera u proteklih godinu dana.

Nismo uspjele saznati koliko će tačno gradsku kasu koštati pravljenje i objavljivanje „medijskog specijala“ o Tivtu u „Pobjedi“ jer gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) nije želio da odgovori na pitanja koja smo mu tim povodom postavili, a njegovi saradnici nisu mogli da javno iznose podatke bez dozvole gradonačelnika.

„Nemam što da ti odgovaram, kad ti već imaš spremnu svoju neku priču.“- neformalno je Novosel dobacio novinaru „Vijesti“, kada je iskazao interesovanje hoće li ili ne dati odgovore na pitanja koja mu je zvanično e-mailom uputili još 5.novembra.

Osim sa samim gradskim čelnicima u „medijskom specijalu o Tivtu koji je lokalna uprava naručila u „Pobjedi“, naći će se i intervjui sa čelnim ljudima vodećih kompanija koje su glavni investitori u tom gradu – Porto Montenegra, Luštice Development i Qatari Diara. Svi oni, kako nam je potvrdio izvor uključen u pravljenje ove publikacije, iz Opštine su prethodnih dana dobili molbu da sa po hiljadu eura, pomognu izdavanje dodatka o Tivtu u „Pobjedi“. Istovremeno, predstavnicima stranih investitora preporučeno je da obavezno u tim intervjuima, saopšte i neku ekskluzivu, kako bi taj dodatak bio što atraktivniji za čitalačku publiku.

Osim što nije odgovorio koliko će to sve koštati gradsku kasu i zašto praktično reketira strane investitore da se reklamiraju u „Pobjedi“, Novosel je odćutao i naša pitanja da li je i kada Opština Tivat raspisivala tender za nabavku usluga – izdavanje posebnog novinskog dodatka povodom dana Opštine, te zašto je ovaj posao zaključen baš sa dnevnim listom „Pobjeda“ koji više nije u državnoj, već je svojini medijskog koncerna grčkog biznismena Petrosa Statisa.

Inače, u budžetu Opštine za ovu godinu je na stavci „Medijske usluge i promotivne aktivnosti – Dan Opštine“, predviđen iznos od 20 hiljada eura, a od toga je, prema zadnjoj informaciji o realizaciji budžeta koju su razmatrali odbornici, do 23.septembra potrošeno samo 1.440 eura.

Opština Tivat
Opština Tivat

„Pobjeda“ i tek djelimično „Dnevne novine“ koje takođe pripadaju Statisu, potpuno je povlašćena i kada je u pitanju tzv. media buying, odnosno kupovina reklamnog prostora i oglašavanje Opštine Tivat. Od kada je na njeno kormilo u maju prošle godine došao Novosel, gotovo sva javna obavještenja, oglasi koje je po zakonu dužna objavljivati u najmanje jednom dnevnom listu sa nacionalnom pokrivensošću i sve reklame-čestitke i slično, Opština Tivat objavljuje u „Pobjedi“.

U budžetu za ovu godinu, pored 20 hiljada eura predviđenih za Dan Opštine, Novoselova administracija za „medijske usluge i promotivne aktivnosti“ na raspolaganju ima ukupno 55 hiljada eura, od čega je do 23.septembra potrošeno 37.743 eura.

Najčitanije