Nema sopstvenog info – biltena, plaća specijal „Pobjedi“…

Tivatski gradonačelnik odustao od izrade uobičajenog info-biltena u domaćoj režiji i za Dan Opštine pripremio medijski specijal sa nekadašnjim državnim dnevnikom

Ivan Novosel predsjednik opštine Tivat
Ivan Novosel predsjednik opštine Tivat

Nakon četiri godine izlaženja sopstvenog „Biltena“ kojeg je lokalna uprava objavljivala u susret 21-novembru Danu Opštine, Tivćani ove godine iz ruka domaćih novinara i PR stručnjaka, neće dobiti uvid u to što im se u proteklih 12 mjeseci dešavalo u gradu. Imaće doduše priliku, da, kupujući u subotu primjerak „Pobjede“, čitaju poseban dodatak tog dnevnog lista koji se bavi svim „dostignućima i uspjesima“ Opštine Tivat i njenih glavnih partnera u proteklih godinu dana.

Nismo uspjele saznati koliko će tačno gradsku kasu koštati pravljenje i objavljivanje „medijskog specijala“ o Tivtu u „Pobjedi“ jer gradonačelnik Ivan Novosel (DPS) nije želio da odgovori na pitanja koja smo mu tim povodom postavili, a njegovi saradnici nisu mogli da javno iznose podatke bez dozvole gradonačelnika.

„Nemam što da ti odgovaram, kad ti već imaš spremnu svoju neku priču.“- neformalno je Novosel dobacio novinaru „Vijesti“, kada je iskazao interesovanje hoće li ili ne dati odgovore na pitanja koja mu je zvanično e-mailom uputili još 5.novembra.

Osim sa samim gradskim čelnicima u „medijskom specijalu o Tivtu koji je lokalna uprava naručila u „Pobjedi“, naći će se i intervjui sa čelnim ljudima vodećih kompanija koje su glavni investitori u tom gradu – Porto Montenegra, Luštice Development i Qatari Diara. Svi oni, kako nam je potvrdio izvor uključen u pravljenje ove publikacije, iz Opštine su prethodnih dana dobili molbu da sa po hiljadu eura, pomognu izdavanje dodatka o Tivtu u „Pobjedi“. Istovremeno, predstavnicima stranih investitora preporučeno je da obavezno u tim intervjuima, saopšte i neku ekskluzivu, kako bi taj dodatak bio što atraktivniji za čitalačku publiku.

Osim što nije odgovorio koliko će to sve koštati gradsku kasu i zašto praktično reketira strane investitore da se reklamiraju u „Pobjedi“, Novosel je odćutao i naša pitanja da li je i kada Opština Tivat raspisivala tender za nabavku usluga – izdavanje posebnog novinskog dodatka povodom dana Opštine, te zašto je ovaj posao zaključen baš sa dnevnim listom „Pobjeda“ koji više nije u državnoj, već je svojini medijskog koncerna grčkog biznismena Petrosa Statisa.

Inače, u budžetu Opštine za ovu godinu je na stavci „Medijske usluge i promotivne aktivnosti – Dan Opštine“, predviđen iznos od 20 hiljada eura, a od toga je, prema zadnjoj informaciji o realizaciji budžeta koju su razmatrali odbornici, do 23.septembra potrošeno samo 1.440 eura.

Opština Tivat
Opština Tivat

„Pobjeda“ i tek djelimično „Dnevne novine“ koje takođe pripadaju Statisu, potpuno je povlašćena i kada je u pitanju tzv. media buying, odnosno kupovina reklamnog prostora i oglašavanje Opštine Tivat. Od kada je na njeno kormilo u maju prošle godine došao Novosel, gotovo sva javna obavještenja, oglasi koje je po zakonu dužna objavljivati u najmanje jednom dnevnom listu sa nacionalnom pokrivensošću i sve reklame-čestitke i slično, Opština Tivat objavljuje u „Pobjedi“.

U budžetu za ovu godinu, pored 20 hiljada eura predviđenih za Dan Opštine, Novoselova administracija za „medijske usluge i promotivne aktivnosti“ na raspolaganju ima ukupno 55 hiljada eura, od čega je do 23.septembra potrošeno 37.743 eura.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.