10 C
Kotor

Slušaj online radio

Nasipanje plaža: Skup ali ekonomski isplativ posao

Plaža – foto S.k.

Zbog prirodnih faktora, talasa prije svega, ali u posljednjem vijeku i ljudskih aktivnosti, erozija obale  je i kod nas i u svijetu jako izražena. Iako je na dvadesetak kilometara dugoj hercegnovskoj obali 45 uredjenih kupališta i 29 prirodnih plaža, zahtjevi za njihovim uvećanjem pojavljuju se svake godine.Zato će Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom i ove godine nasuti 500 kubika pijeska na šest kupališta u Herceg Novom, kao I kupališta u Meljinama, Kumboru, Đenovićima, Baošićima , Bijeloj i u Kamenarima .

Zbog erozije u Evropi se godišnje izgubi 12 kvadratnih kilometara obale. Primjera radi na ušću Rone kod Camarguea u Francuskoj morska obala se u posljednja dva vijeka “povukla” 2,5 kilometra. U Crnoj Gori je monitoring plaža uveden 2004. godine. Na svim plažama obuhvaćenim projektom konstatovano je postepeno smanjenje širine plaže. Uočljiva je i sezonska cikličnost promjena na plažama jer se u toku zime, pod uticajem talasa većih visina, dolazi do odnošenja materijala sa plaža u more i smanjenja njihove  širine, a tokom ljeta  talasi vraćaju dio erodiranog materijala na obalu. Nagla urbanizacija i nekontrolisana igradnja objekata u priobalju i  bujični tokovi koji se ulivaju u more, uticali su da prirodan priliv nanosa na crnogorske plaže postanemalo. Zbog toga se može očekivati još veći intenzitet erozionih procesa na crnogorskim plažama.

Plaža – foto S.k.

Zato zaštita plaža od erozije ima i veliki ekonomski značaj, prije svega u turizmu, od koga se godišnje u svijetu prihoduje 3.500 miliona dolara i gdje je zaposleno 200 miliona ljudi. Samo  plažu u Majamiju u SAD godišnje posjeti 21 milion ljudi, a  svaki metar kvadratni plaže u Italiji donosi 3.200 dolara godišnjeg prihoda.

Mnogi ekolozi, ali i stručnjaci su protiv nasipanja plaža  jer se, tvrde  na taj način ugrožava obalni dio mora gdje se odvijaju intenzivni biološki procesi. Kažu da je nasipanje opravdano samo u nekim slučajevima kada je riječ o posljedicama erozije.

Plaža – foto S.k.

Osim prihranjivanja plaža u svijetu se protiv “nestajanja” obale bore i postavljanjem barijera u moru koje sub rana razornog dejstva talasa.

Nasipanje plaža je skup i permanntan posao, ali ako je suditi po svjetskim iskustvima – ekonomski  isplativ posao.

Izvor:S. Kosić

Najčitanije