16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Najava radova na Orjenu povodom Dana planete Zemlje

Međunarodni Dan planete Zemlje, 22. april, na Orjenu će biti obilježen volonterskom akcijom na karauli Grab, kao i čišćenjem okoline puta iznad sela Kamenog ka Ublima.

VOLONTERSKA AKCIJA NA KARAULI GRAB

Karaula Grab (1383 m) čini veći kompleks austrougarskih suhozidnih objekata i položaja, izgrađenih na istoimenom vrhu, ujužnom dijelu masiva Orjena. Karaula je obezbjeđivala pješačku komunikaciju Kameno-Vratlo-Ubaljska planina-Crkvice, što je zasigurno bio i osnovni razlog podizanja karaule, naročito nakon iskustva u I Krivošijskom ustanku (1869.), gdje je Carstvo moralo da popusti, jer nije moglo da izađe na kraj sa ustanicima koji su koristili prednosti poznatog i teško prohodnog planinskog terena. Spomen-ploča iz 1882. godine postavljena je upravo na kraju II Krivošijskog ustanka, u kome su se prethodno izvedeni austrougarski napori na obezbjeđenju vojnih komunikacija i položaja, pokazali djelotvornim. Karaula Grab je zanimljiv primjer nestandardne austrougarske vojne gradnje i u sklopu sa odličnim vidicima i neobičnim, krševitim mikro reljefom, ima potencijal da preraste u nezaobilazno odredište za obilaske ovog dijela masiva Orjena. U tom kontekstu, volonterskom akcijom, planiranoj za subotu, 21. april, želimo da skrenemo pažnju javnosti na Grab, ali i da radom na terenu doprinesemo njegovom očuvanju i pažljivoj valorizaciji.

Satnica:

09h: Okupljanje volontera u podnožju Vratla (40 min hoda, ili 10 min vožnje od „Borića“)

09:30: Pješački izlazak do pl. doma „Za Vratlom“, kratka pauza uz posluženje, dogovor oko podjele poslova i opreme

10:30: Dolazak do karaule Grab, razgledanje lokaliteta, kratka pauza

11-13h: Radovi na Grabu-uklanjanje bilja i raščišćavanje palog kamena

14h: zajednički ručak u pl. domu „Za Vratlom“

15h: Povratak u podnožje Vratla

Organizatori dešavanja su Agencija za razvoj i zaštitu Orjena i planinarski klub „Subra“, a događaj se realizuje u okviru zajedničkog programa „Orjen, planina kraj mora“, uz podršku Opštine Herceg Novi i Turističke organizacije Herceg Novi. Učešće, koje osim volonterskog rada, uključuje vođenje, obilazak zanimljivosti i ručak je besplatno, a na sopstvenu odgovornost.

ČIŠĆENJE OKOLINE PUTA KAMENO-UBLI

Zaposlenici DOO Čistoća i Agencije za razvoj i zaštitu Orjena, će u subotu, 21. aprila zajedno raditi na uklanjanju otpada iz okoline puta ka Ublima. Naime, kao i u okruženju ostalih putnih pravaca, i ovdje je povremeno potrebno izvesti čišćenje i ujedno ukazati na potrebu boljeg čuvanja našeg najdragocjenijeg resursa-prirode.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije