14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Nad Bokom sankanje i sniježni dezerti

Dok se, uz toplo vrijeme, na primorju već počinje razmiljati o prvom  kupanju, samo 11 km sjevernije od Herceg Novog, na Orjenskom sedlu (1600  m), još uvijek se uživa u zabavi na debelom sniježnom pokrivaču.

Protekle subote, u okviru zajedničkog programa „Orjen, planina kraj  mora“, planinarski klub „Subra“ je bio organizator revijalnog  takmičenja u sankanju, ali i degustacije koktela i sladoleda, rađenih  na bazi snijega. Događaj je okupio 40-ak učesnika, pretežno roditelja  sa djecom, koji su uživali u aktivnostima na rijetko viđenom obilju  snijega, pri odličnom, sunčanom vremenu i sa maštovitim ledenim  osvježenjima. Broj učesnika je velik, imajući u vidu da se do  lokacije još uvijek može doći samo dugotrajnim pješačenjem kroz  dubok snijeg. Naime, ove godine je njihov broj bio duplo veći nego  prethodne, kada je događaj prvi put realizovan.

U adrenalinskom i  zabavnom takmičenju “Freestyle Sledding Orjensko sedlo 2018.”,  takmičilo se 25-oro, što djece, što odraslih. Dječju stazu najbrže  je prešla Hrsitina Grbo, drugi je bio Vasilije Stevović, a treća Anja  Đorđević. Odrasli su imali da savladaju dužu i strmiju, pravu  vijugavu bob stazu, a najbrži je bio Marko Jaredić. Drugo mjesto je  osvojio Ivan Đorđević, dok je treće pripalo Božidaru Krivokapiću.

Koktel sa Velikim kablom u pozadini

Tokom samog takmičenja, kao i prilikom dodjela prigodnih diploma,  ispred samog planinarskog doma su pravljeni i odmah služeni atraktivni  kokteli i sladoledi, koji su kao jednu od komponenti imali prirodni  orjenski snijeg. Ovaj neobični gastro-događaj polako postaje brend  hercegnovskog zaleđa, a Agencija za razvoj i zaštitu Orjena, koja je  koordinator ovogodišnjeg zajedničkog programa, organizovaće u avgustu  još jedan slični događaj, „Gorski sladoled“, gdje će takođe  biti korišten snijeg, ali i lokalno, tek ubrano šumsko voće. Kroz ove  specifične gastro-događaje, Agencija ukazuje na neke od novih  mogućnosti turističke valorizacije Orjena.

Do kraja zajedničkog programa „Orjen, planina kraj mora“ ostala su  još tri događaja. Program realizuje Agencija za razvoj i zaštitu Orjena uz podršku Opštine Herceg  Novi i Turističke organizacije Herceg Novi.

Najčitanije