10 C
Kotor

Slušaj online radio

„MSC Magnifica“ će dolaziti svake sedmice do kraja sezone

MSC Magnfica u Kotoru

Megakruzer „MSC Magnfica“ italijansko-švajcarske kompanije Mediterran Shipping Cruises (MSC), uplovio je prvi put danas u luku Kotor, dovezavši pritom preko 2 hiljade putnika.

Povodom njenog tzv. maiden call-a u kotorsku luku, „MSC Magnificu“ posjetli su predstavnici pomorskih vlasti, Turističke orgaizacije Kotor, Luke Kotor AD i kompanije Allegra iz Bara koja je lučki i agent prodaje MSC-a za Crnu Goru. Oni su sa zapovjednikom 294 metra dugog i 32,32 metra širokog kruzera, kapetanom Ferdinandom Pontijem, razmijenili prigodne poklone i tzv. plakete, a brodu i njegovih 950 članova posade dobrodošlicu u Kotor i Crnu Goru poželjheli su direktorica TO Kotor Ana Nives Radović, direktorica administrativnog sektora Luke Kotor AD Snežana Jonica, zamjenik direktora Uprave za pomorsku sigurnost i lučke poslove Crne Gore Vladimir Stjepčević i direktor i vlasnik Allegre Mihailo Vukić.

Italijanski kruzer od 95.128 bruto-tona koji se upravo vratio sa skoro četvoromjesečne plovidbe oko svijeta, prve u istoriji kompanije MSC, ljetnju kruzing sezonu provodi na Mediteranu, pa će „MSC Magnifica“ u Kotor narednih mjeseci uplovljavati redovno, svakih sedam dana.

„Ove godine imaćemo redovne dolaske dva broda kompanije MSC svake sedmice, a za narednu godinu oni su već najavili da će u Kotor dolaziti neki od njihovih velikih kruzera klase „Fantasia“ koji su dugački po 333 metra.“- kazao nam je Mihailo Vukić.

Sa prijema na brodu

Zapovjednik „MSC Magnifica“, kapetan Ponti zahvalio se na dobrodošlici, istakavši da je on i ranije dolazio u Kotor sa drugim, manjim brodovima ove italijansko-švajcarske kompanije, te da je Boka jedna od najatraktivnijih destinacija koje njihovi brodovi posjećuju tokom svojih krstrenja po Mediteranu.

„Moji putnici i posada uvijek se lijepo ovdje osjećaju i puni su najboljih utisaka. Budući da na našoj kompaniji preko 20 odsto posada čine pomorci iz Crne Gore, Hrvatske i Srbije, možda i to ima ulogu da se ovdje ovako prijatno osjećamo jer dosta članova familija tih pomoraca, dolazi da se u Kotoru sretne sa njima, pa je i atmosfera nekako domaća.“- kazao je kapetan Ponti dodajući da vrlo cijeni naše pomorce i tzv. bijelo osoblje koje plovi na kruzerima kompanije MSC, te da je sa nekima od njih u međuvremenu postao i porodični prijatelj.

MSC Magnfica u Kotoru

Prilikom uplovljavanja „MSC Magnifica“ u zaliv jutros, Boka je bila obavijena gustom maglom što je bio dodatni izazov za posadu i pilota koji je sprovodio brod do luke u Kotoru.

„Magla je jutros bilka vrlo gusta pa kada smo prošli na samo 250 metara od kruzera „Costa Delizioza“ koji je bio usidren kod Ljute, uopšte ga nismo mogli vidjeti. Ipak, rađe ću ja ovdje uploviti i isploviti po svakoj magli, nego po udarima jake bure koja u Boki zna biti vrlo nezgodna.“- kazao je iskusni italijanski pomorac koji za sobom ima pune 32 godine kapetanskog staža.

Izvor:S.L

Najčitanije