13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

MORT odbio da izda građevinsku dozvolu za rekonstrukciju magistralnog puta HN – Debeli brijeg

Pogled na HN sa Sušćepana

Ministarstvo održivog razvoja i turizma odbilo je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole koje je podnijelo Ministasrtvo saobraćaja i pomorstva -Direkcija za saobraćaj  za rekonstrukciju magistralnog puta Debeli brijeg – Herceg Novi. Kako je navedeno u obrazloženju, ministarstvo je našlo da je zahtjev neosnovan, jer je utvrđeno da je prostorni plan opštine Herceg Novi, u skladu sa Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata, prestao da važi i da se ne nalazi u registru planske dokumentacije, koji shodno ovom zakonu vodi Ministarstvo održivog razvoja i turizma, gdje su i izdati urbanističko-tehnički uslovi prestali da važe.

Izgradnja puta, dionice duge oko 2,8 kilometara, u skladu je sa postavkama prostornog plana Crne Gore do 2020. godinе. Podgorička kompanija Tehnoput izabrana je na tenderu kao najpovoljnija za izvođenje radova, za koje je Direkcija iz budžeta izdvojila 1,8 miliona eura.

Rekonstrukcija predviđa dionicu magistrale od Debelog brijega, tačnije od skretanja za Servisnu zonu u Igalu do skretanja za Mojdeški put. Rekonstrukcija obuhvata novi kolovozni zastor, rigole, ivičnjake na mjestima gdje je neophodno. Biće integrisan i novi sistem prikupljanja atmosferskih voda. To znači da će hidrotehnički biti sanirana čitava putna trasa, sa sistemom slivnika i svega što je potrebno da bi se voda uklonila sa kolovoza. Tu su i dva mosta, jedan na petlji i jedan kod skretanja za Mojdež, na kojima će takođe biti izvedena rekonstrukcija, sanirane ograde i pješačke staze, kao i dodatne intervencije na samoj konstrukciji mosta ukoliko bude potrebno.

U toku je eksproprijacija zemljišta na tom potezu, koju sprovodi Uprava za nekretnine, tokom koje bi od privatnih vlasnika i privrednih društava radi ostvarivanja javnog interesa trebalo da bude otkupljeno skoro 2.000 kvadrata.

Direkcija za saobraćaj podnijela je novi zahtjev za izdavanje UT uslova 25. 12. 2018. za rekonstrukciju magistralnog puta Herceg Novi – Debeli brijeg.

Najčitanije