Morsko dobro: Sačuvaćemo Bjelila kao ambijentalnu cjelinu

Bjelila

Predstavnici Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, obišli su juče početne radove na odstranjivanju nanesenog mulja i drugog otpadnog materijala, kao i produbljivanju morskog dna oko mandraća u ambijentalnoj cjelini Bjelila u Tivtu.

Početne radove uređenja izvodi Opština Tivat posredstvom lokalnog preduzeća “Komunalno” d.o.o, dok je Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore svojim Planom korišćenja sredstava za 2018. Godinu, predvidjelo iznos od 20.000 eura za dalju sanaciju i kompletno komunalno uređenje ovog vrijednog predjela na jugoistoku tivatskog zaliva.

Bjelila

“U cilju prilaska građevinske mašine većem dijelu akvatorija, trenutno je nasut zemljano-kameni material, koji će biti uklonjen po završetku pripremnih radova.  Za nastavak radova na uređenju prostora koja se odnosi na kompletnu sanaciju, kontaktirna je Mjesna zajednica Krtoli čiji su predstavnici, odnosno lokalno stanovništvo, pozvani da daju sugestije i konkretne predloge o pravcu i načinu uređenja Bjelila. Kroz saradnju i zajedničke aktivnosti Javnog preduzeća i Opštine Tivat, u 2018. godini namjera je da se ambijentalna cjelina Bjelila sačuva kao autentična, jedinstvena cjelina na ovom području tivatske opštine, te na takav način ostane dodatno zaštićena od bilo kakve devastacije.”- saopšteno je juče iz Morskog Dobra.

Radove na Bjelilima izvodi Komunalno d.o.o. Tivat, odnosno podizvođač radova, firma Tujko d.o.o. iz Kotora.

2 Komentari

  1. “…….namjera je da se ambijentalna cjelina Bjelila sačuva kao autentična, jedinstvena cjelina na ovom području tivatske opštine, te na takav način ostane dodatno zaštićena od bilo kakve devastacije.”

    Kako je sve to dirljivo, “ganut sam do suza” – licemjerje na kub posle svega sto je Opstina Tivat ucinjela sa Obalom DJurasevica i plazom u Krasice.

    Poucen gore navedenim, bojim se da nece proci puno vremena, kad’ ce nam stic’ nekakva nova, ili dopunjena i izmenjena stara, Drzavna studija, kako opravdanosti, tako i izvodljivosti, koja ce ako treba legalizovati i trajno nasipanje i betoniranje mandraca i svega okolo sto se sada cisti.

    Betoniranja obala, izgradnja divljih ponti, pregradjivanja i protivustavno zaprecavanje prohodnosti duz obale, razvaljivanje prirodnih plaza i ribarskih posti, te favorizovanje izgradnji kuca “na pjenu od mora” su “modus opreandi” Opstine Tivat i njenog vjernog saucesnika “Morskog zla”.

    Krtoljani, ne vjerujte tivatskim opstinarima ni kada “ambijentalnu cjelinu” nose, jer istu imaju u centru Tivta u Vidu lucice Kalimanj od koje su digli ruke, ali to je vec neka druga tema.

  2. Zbilja čovjek ne zna oće li se smijat ili lelekat iz mozga!? “Sjetio” se neko u Opštini Tivatskoj, da bi valjalo zaštit bokun “kraja”!? Sad kad smo arivali do kraja i “preko kraja”!!! Lijevo i desno, i sprijeda i ozada od Bjelila, “CRNILO”, crno da crnje ne može!!! Ali, neka su nama Bjelila sačuvana ambijentalna cijelina! To će nas spasit!!!

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.