Morsko dobro će sanirati štetu na obalnoj infrasrukturi nastalu uslijed plimnog vala i nevremena

Budva nakon plimnog vala

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore kroz svoje nadležnosti ima obavezu da sanira objekte obalne infrastrustrukture u zoni morskog dobra, do čijeg je oštećenja došlo usljed velikih plimnih talasa i nevremena proteklog vikenda.

Takve popravke oštećenja biće uvrštene u Plan hitnih sanacija Javnog preduzeća. Služba kontrole morskog dobra sveobuhvatnim obilaskom terena evidentirala je veća oštećena u opštinama Bar, Budva i Herceg Novi, a uglavnom se odnose na obrušavanje betonskih kupališta, zaštitnih zidova, ograda i djelova šetališnih staza uz more.

Ovom prilikom podjećamo i da su lokalna komunalna preduzeća, u skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave, po kojima se za održavanje komunalnog reda u zoni morskog dobra direktno opštinama transferiše 50% prihoda od zakupa morskog dobra (oko 3.5 miliona na godišnjem nivou), dužna da izvrše sledeće sanacije:

– sveobuhavtno održavanje čistoće i komunalnog reda u zoni morskog dobra
– sezonsko i vansezonsko čišćenje i održavanje kupališta, koja nijesu ustupljena na korišćenje, sa posebnom pažnjom u zimskom periodu
– održavanje i rekonstrukciju javne rasvjete u zoni morskog dobra
– održavanje i zaštitu zelenila, hortikulturalno uređenje, uređivanje i održavanje parkova, javnih zelenih i rekreacionih površina u zoni morskog dobra
– održavanje i regulisanje bujičnih tokova u zoni morskog dobra
– hitne sanacije obale i obalne infrastrukture (ograde, mostovi, obalni zidovi, staze i sl.)

Morsko dobro
Morsko dobro

Zakupci lokacija u zoni morskog dobra na kojima postavljaju privremne objekte, dužni su da u skladu za Ugovorom o zakupu morskog dobra, brinu o svojim objektima i iste održavaju zajedno sa pratećim sadržajima i opremom i u zimskom periodu, kaže se u saopštenju JP Morsko dobro.

1 komentar

  1. Lijep, na Zakonu zasnovan , potez JP Morsko dobro, u vezi sanacije oštećenih djelova obale usljed nevremena koje je vladalo proteklih dana. Ali, ne možemo naći razloge za odnos prema mulima ( pristaništime, privezištima ) na dijelu obale u Dobroti ( Marovići , Sv. Eustahije, Tripkovići, Dabinovići -Kokot ), oštećenih u zemljotresu 1979.godine. Dakle, prije 39 godina. Mora se priznati, isuviše dugo.
    NIKOLA V.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.