7 C
Kotor

Slušaj online radio

Montenegro Airlines: Za Rusiju bez problema lete avioni iz crnogorskog registra

Montenegroairlinesov embraer E 195 na aerodromu Tivat

Odluka ruskih vazduhoplovnih vlasti da ne izdaju dozvolu nacionalnoj aviokompaniji Montenegro Aurlines da na svojim linijama iz Tivta za Mosvu i Sankt Petrsburg ovog ljeta leti sa jednim iznajmljenim avionom većeg kapaciteta, nema nikakve veze sa politikom, već je u pitanju striktna primjena odredbi postojećeg međudržavnog sporazuma o civilnom vazdušnom saobraćaju između Rusije i Crne Gore. Potvrđeno nam je to danas u menadžmentu MA, uz napomenu da sporazum pordrazumijeva da između dvije države mogu letjeti avioni koji su upisani u nacionalne registre.

„Avion koji ćemo uzeti u zakup po ACMI aranžmanu (gdje iznajmljivač obezbjeđuje avion, posadu, održavanje i osiguranje vazduhoplova) svakako da neće biti uvođen u crnogorski, već će ostati u stranom registru i stoga ne može letjeti na linijama za Rusiju. To nam nije nikakva problem jer će za Moskvu i Sankt Petersburg saobraćati naši avioni tipa „embraer E-195“ i „fokker F-100“, dok će iznajmljeni vazduhoplov biti korišten na drugim rutama u redovnom i čarter saobraćaju“- kazao nam je izvršni direktor MA Živko Banjević. MA će inače, u špicu sezone imati po tri svakodnevna leta iz Tivta za Moskvu, dok će za Sankt Petersburg saobraćati tri puta nedjeljno.

Prema nezvaničnim saznajima MA je na pragu zaključenja ugovora o višemjesečnom iznajmljivanju aviona tipa „boeing B 737-500“ kapaciteta 126 putnika, a koji je upisan u registar vazduhoplova Malte. On bi na rasposlaganju crnogorskoj kompaniji trebalo da bude već polovinom ovog mjeseca.

Izvor:S.L

Najčitanije