MONSTAT: U prošloj godini ostvareno 430 kružnih putovanja

Na brodovima bilo 540,45 hiljada putnika

Luka Kotor foto Zoran Nikolić

U Crnoj Gori je u prošloj godini ostvareno 430 kružnih putovanja stranih brodova, što je 10,4 odsto manje u odnosu na 2016, pokazuju podaci Monstata.

Statističari su precizirali da je na brodovima bilo 540,45 hiljada putnika.

“U odnosu na 2016. godinu, broj putnika je veći 1,5 odsto”, navodi se u saopštenju.

U teritorijalno more Crne Gore uplovili su strani brodovi koji plove pod zastavama Bahama, njih 29,3 odsto, Malte 28,1 odsto, Paname 8,1 odsto, Belgije 6,7 odsto, Bermuda 6,3 odsto, Italije 4,2 odsto, Grčke 3,5 odsto i Maršalskih ostrva 3,3 odsto.

Statističari su objasnili da istraživanje o kružnim putovanjima stranih brodova u Crnoj Gori ima za cilj dobijanje podataka o broju ostvarenih kružnih putovanja stranih brodova koji pristaju u lukama teritorijalnog mora Crne Gore, kao i broju putnika na tim kružnim putovanjima.

“Prikupljanje podataka se sprovodi izvještajnom metodom. Izvještajne jedinice su lučke kapetanije, pri čemu se izvještaj popunjava za prvi ulazak broda u teritorijalno more Crne Gore”, zaključuje se u saopštenju.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.