14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Mladi naučnici iz Lješevića zasijenili London

scena iz filma

Britanska internacionalna škola Arcadia Academy iz Kotora osvojila je  najprestižnije – prvo mjesto na upravo okončanoj godišnjoj konferenciji COBIS-a, (Savjeta britanskih internacionalnih škola), na takmičenju za mlade naučnike (Young Scientist Film Awards) u Londonu u kategoriji sedmog, osmog i devetog razreda.

Učenici škole Arcadia su pripremili kratki film – snimak naučnog eksperimenta koji je na svečanoj dodjeli nagrada u Londonu izazvao frenetične aplauze svih prisutnih, od zvaničnih predstavnika 150 drugih internacionalnih škola koje su bile u konkurenciji za ovu cijenjenu glavnu nagradu, do ostalih najvećih imena iz polja obrazovanja. Film učenika škole Arcadia Academy je ocijenjen kao savršen spoj biologije, fizike, hemije, robotike i kompjuterskih nauka.

“Nevjerovatno smo srećni jer je ovo nagrada svjetskih razmjera i jedno divno priznanje za ogroman trud naših učenika i nastavnika. Sada je cijeli svijet čuo za školu Arcadia Academy i za Crnu Goru. Veliki uspjeh je i to što je naša škola mala u poređenju sa ostalim učesnicima ali vidjeli smo da je na kraju ipak zaslužno presudio kvalitet,”- kaže Milija Božović, akademski direktor škole Arcadia.

Ana Nikolić, profesor prirodnih nauka, podijelila je više detalja vezano za sam eksperiment:

,,Velika je čast i privilegija pokazati dominaciju na jednom ovakvom nivou i u ovakvoj međunarodnoj konkurenciji. Ovaj simpatični eksperiment nazvan “Ublek” je s razlogom pobrao simpatije i kritike najboljih naučnika iz svoje oblasti i osvojio prvo mjesto na COBIS-ovom prestižnom takmičenju. Izuzetno sam ponosna na svoje učenike koji su dali sve od sebe, uložili dosta truda i vremena da film bude snimljen baš onako kako smo zamislili na samom početku. Za nas je bio veliki izazov napraviti dobar film sa preciznim naučnim objašnjenjem, fenomenalnim kadrovima, a sve to ukopiti u dva i po minuta, što je bio jedan od kriterijuma. Zaista je bilo uživanje radeći na ovom projektu, posebno kada oko sebe imate učenike pune ideja, inovacija, entuzijazma i želje za uspjehom. Pažljivo smo birali eksperiment, želeći da prikažemo nešto novo, do sada neviđeno na ovim prostorima, neobično, interesantno svim uzrastima, a ujedno poučno i prožeto korisnim informacijama.”- objasnila je Nikolić.

Arcadia Academy koja je smještena u Lješevićima kod Kotora je prva i jedina škola u Crnoj Gori licencirana od strane Univerziteta Kembridž. Kembridžovi ispiti i diplome koje se dobijaju u ovoj školi priznate su u hiljadama škola širom svijeta. Arcadia Academy u kojoj se nastava izvodi na engleskom jeziku, pohađa skoro 90 djece uzrasta od 3 do 16 godina iz Crne Gore, SAD, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Filipina, Turske, Južnoafričke Republike…, a sa njima radi internacionalna grupa profesora.

Izvor:S.L

Najčitanije