Ministarstvo kulture Hrvatske kandidovalo bokeljsku proslavu Svetog Tripuna UNESCO-u

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske uputilo je UNESCO-u kandidaturu za zaštitu proslave Svetog Tripuna i Kola Svetog Tripuna, tradicije bokeljskih Hrvata, saopšteno je u petak iz Ministarstva vanjskih i evropskih poslova.

Bokeljska mornarica – foto Boka News

Hrvatska nominacija za upis Tripundanskih svečanosti na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne baštine čovječanstva

“Na temelju tradicije obilježavanja Tripundanskih svečanosti u  Hrvatskoj, Ministarstvo kulture je uputilo UNESCO-u hrvatsku kandidaturu za zaštitu proslave Svetog Tripuna i Kola Svetog Tripuna, kao tradicije bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj.

Tripundanske svečanosti upisane su u registar kulturne baštine Republike Hrvatske (Proslava Svetog Tripuna i Kolo Svetog Tripuna – Tradicije Bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj) i dio su nematerijalne baštine Republike Hrvatske. Kult svetog Tripuna i svečanosti njemu u čast, neraskidivo su vezane uz Bokeljsku  mornaricu, za čije stvaranje i očuvanje su najzaslužniji pripadnici hrvatskog naroda.

Priznanje kulturnog i povijesnog nasljeđa, uključujući i doprinos Hrvata Boke Kotorske u stvaranju i očuvanju Bokeljske mornarice, zauzimaju važno mjesto u ostvarivanju prava Hrvata u Crnoj Gori kao nacionalne manjine priznate Ustavom Crne Gore.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i Ministarstvo kulture pozdravljaju doprinos Hrvatske građanske inicijative i drugih udruga koje okupljaju Hrvate u Crnoj Gori u pripremi crnogorske kandidature Bokeljske mornarice za Registar nematerijalne baštine UNESCO-a.

Uvažavajući stajališta i traženja bokeljskih Hrvata Crne Gore i Bokelja u Hrvatskoj, učinili smo sve da zaštitimo njihova prava te osiguramo zaštitu Bokeljske mornarice sa svim njenim elementima, kako onima koje baštini u Crnoj Gori tako i onima koje baštini u Republici Hrvatskoj.

Bokeljska mornarica u Saboru RH

Hrvatska se zauzima za pristup, koji na najbolji način vrednuje sveukupno tradicijsko nasljeđe Bokeljske mornarice, kako u Crnoj Gori tako i u Republici Hrvatskoj, posebno naglašavajući činjenicu da je Bokeljska mornarica usko povezana sa Sv. Tripunom, i da su za stvaranje i očuvanje tradicije bokeljskih pomoraca najzaslužniji pripadnici hrvatskoga naroda.

Vjerujemo da je, u duhu prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa te međusobnog uvažavanja, u zajedničkom interesu Crne Gore i Republike Hrvatske nastaviti dijalog tijekom procesa evaluacije predanih kandidacijskih dosjea i pronaći obostrano prihvatljivo rješenje kojim ćemo pokazati da su manjine i naš odnos prema njihovom identitetu, tradiciji i kulturi najčvršće poveznice u izgradnji naših odnosa” – kaže se u zvaničnom saopštenju Ministrastva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske.

23 Komentari

  • —-“Na temelju tradicije obilježavanja Tripundanskih svečanosti u Hrvatskoj, Ministarstvo kulture je uputilo UNESCO-u hrvatsku kandidaturu za zaštitu proslave Svetog Tripuna i Kola Svetog Tripuna, kao tradicije bokeljskih Hrvata u Republici Hrvatskoj.—-

   Zna li neko koliko je duga ta tradicija proslave Svetog Tripuna i Kola Svetog Tripuna u Hrvatskoj?

    • Kult Sv .Tripuna u Kotoru datira od 809 ,a proslava u njegovu cast u Hrvatskoj odnosno u Kraljevini Jugoslaviji jer tada ni po adminstrativnoj podjeli nije bila Hrvatska nego Banovine, znaci tek 1924 poslije 1115 godina.
     Pa dobra im je tradicija, duga,malo kraca nego u Kotoru.
     A kad je sagradjena prva crkva,kapela ili katedrala u Hrvatskoj u cast Sv.Tripuna,zna li neko?

     • Postoji valjani razlog zašto u Hrvatskoj nema crkava Sv. Tripuna , kao ( osim jedne katedralne) što nema Sv. Vlaha , Sv. Dujma ,Sv. Donata. Poznato je koji. Vi , ako hoćete možete naučit. Ili možda ne , jer vi ionako sve (ne)znate.

 1. Sada bi se valjalo prisetiti Vaska Kostića koji je decenijama pisao o Bokeljskoj Mornarici i šta je ona. Godinama je on pokušavao da uveri u svojim tekstovima i knjigama ljude da Bokeljska Mornarica nije tradicija koja trena da bude Kotorska ili Bokeljska već da je oduvek pripadala nekom drugom. Sada je došao trenutak da se sve tačno vidi šta je to pisao Vasko Kostić. Napadali su ga u Kotoru da nije u pravu, ali eto može se ovih dana da je bio u pravu.

 2. O svemu ovome što se sada događa je pisao pre desetine i desetine godina Vasko Kostić, Tada su ga svi uveravali da nije u pravu, a sada se svi ti mogu uveriti da je on tačno znao o čemu se radi i šta je Bokeljska Mornarica.

 3. Za sada poznati podaci govore da se proslave sv. Tripuna (uključujući plesanje Kola i govorenje Loda) održavale u Splitu od 1873., Zadru, 1915., Zagrebu, 1924., Šibeniku 1936., Rijeci 1962., Dubrovniku 1994. i Puli 1996.

 4. Za sada poznati podaci govore da se proslava sv. Tripuna (s plesanjem Kola i govorenjem Loda) održava u Hrvatskoj: u Splitu, od 1873., u Zadru, od 1915., u Zagrebu, od 1926., u Rijeci od 1962., u Dubrovniku, od 1994. i u Puli, od 1996.

 5. xxye, ne bi trebao omalovažavati ni jednu tradiciju, ma koliko trajala. Zapravo, ne bi trebao ništa i nikoga omalovažavati. To je ružno. Da, u pravu si, do dolaska bokeljskih Hrvata u Hrvatsku, sv. Tripun se nije slavio.

  • Ne omalovazavam ja nijednu tradiciju nego uporedjujem postojanje Bokeske Mornarice 12 vijekova koje se stavlja u istu ravan sa igranjem kolo Sv.Tripuna u Hrvatskoj i kao takvi se pripremaju za nominaciju u UNESKO.
   Po izjavi upravnog odbora Bokeljske Mornarice Kotor ,Kolo Sv Tripuna se pojavljuje kao Mannifestacija u Hrvatskoj 1970-tih.
   Bokeljska Mornarica je jedno a igranje kola bokeljske mornarice je nesto drugo ,onda se za svako kolo moze traziti neka nominacija .Tradiciju imaju i Karnevali ,Praznik Mimoze itd .Tradiciju ima i Sabor Trubaca u Guci a bili su i skupovi trubaca i po Boki ,ljeti 1990-tih a i danas po otvorenim sankovima ,pa trebala bi onda i CG nominovati sviranje trube u Unesko kao Hrvatska igranje kola.Trubaci barem znaju vise pjesama i melodija a ovi sto igraju kolo samo to jedno.

  • Ljuta !
   Sasvim je tako kako kažeš da je Sv. Triun svetac pravoslavaca – Nisam ga ,istina , našao u kalendaru ali nema veze , sigurno jest. Molim samo da nas prevrćen
   e pričekaš da povadimo nove krštenice i ostale dokumente. ( Oćete li nas onda priznat ?) . Uz izvinjenje s ovakvim konstatacijama se ne može ništa drugo nego sprdat !

    • Tačno ! Sv. Trifuna slave pravoslavci 14.02. a istog sveca sv. Tripuna katolici 03.02. Nezgodno le što Ljuta nije navela ni jednoga (napisala je Sv,Triun) pa se ne zna na koga je mislila. Zbrkano ! Druga tvrdnja joj je stvarno za sprdnju.

  • Sveti Tryphon ili Sv.Trifun ili Sv.Tripun je grcki svetac iz Vizantije od prije podjele Hriscanstva.
   Kod katolika se slavi u Kotoru dje i ima Katedrala Sv.Tripuna (zastitnik pomoraca).
   Kod pravoslavaca Sv.Trifun se slavi kao zastitnik vinogradara i vocara u Boki ima u Lustici jedna crkva sto nosi ime Sv Trifuna.
   Po Srbiji i BiH i Hrvatskoj medju pravoslavnim Srbima imate dosta Crkava u cast Svetokg Trifuna takodje i dosta familija slavi slavu Sv.Trifun i dosta ljudi imaju imena Trifun ,Tripko ili prezime Trifunovic.
   U Hrvatskoj nemate katolickih Crkava u cast Sv.Tripuna a niti imena i prezimena u njegovu cast osim u Boki u Kotoru CG.

   • Objasnio sam zašto u Hrvatskoj nema crkava Sv, Tripuna (jedno od pravila kanonskog prava u katolika ). Nije tačno da u Hrvatskoj nema imena Tripo. I to se može provjeriti. O tome je dosta pisao prof. Katičić , mislim da je čak i knjigu napisao.

 6. Čuo sam ne mote mi vjerovat da sveti Luka i Tripun bili Srbijanci, laž čuo laž prenio 100% rođeni u selu Ub oklen je i onaj krojač što parkira auta u svoju korist uz pomoć nečije vlade prve ili druge neznam tačno. Kad smo kod trubača Cane je bio vele pretalentovan ali bolje mu je odilo ono ispod tezge jebga, ko nam je kriv što mi neznaamo. Bezbjedonosna situacija nam je VANREDNA ili izvanredna neznam bogami tačno.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.