Ministarka nauke primila poznatog tivatskog izumitelja i konstruktora

Damjanović spremna da podrži realizaciju Marovićevih patenta

Marović prezentira svoju pumpu

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović sastala se minulog vikenda u Podgorici sa poznatim naučnikom, kontruktorom ii izumiteljem,  inženjerom Matom Marovićem iz Tivta.

Tokom tročasovnog razgovora u Damjanovičkinom kabinetu, Marović je ministarki i njenoj savjetnici dr Nini Radulović predstavio svoje najnovije izume, konstrukcije i patente: koncentričnu rotacionu pumpa, četvorotaktni rotacioni motor, bestepeni reduktor od  -∞ do +∞, šestotaktni motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, visokotlačnu pumpu -vakuum pumpu – hidromotor, te energetski krov. Za te konstrukcije i uopšte, višedecenijski inovatorski i konstruktorksi rad ovog diplomiranog mašinskog inženjera, najveće pohvale do sada su izrekli stručnjaci više univerziteta i intituta iz inostranstva, među kojima i poznati svjetski fizičari dr Davor Pavuna i dr Laszlo Foro. Oni su neke od zamisli i konstrukcija tivatskog inženjera ocijenili kao “revolucionarna i sjajna riješenja koja mogu unijeti pravu revoluciju u mašinogradnju i industriju uopšte”, ali crnogorska država do sada nije pokazivala pretjetan interes za Mariovičeve patente.

Tu je praksu promijenila ministarka nauke dr Sanja Damjanović koja radi u CERNU i njena saradnica dr Nina Radulović sa Oksforda, a koje su pozvale Marovića na sastanak u Podgorici, kako bi razmotrili mogućnosti na koji način država preko Ministarstva nauke može pomoći realizaciji u praksi nekog od  njegovih izuma.

Mato Marović

“Moram reći das am ne samo počastvovan, već i oduševljen razgovorom sa ministarkom Damjanović i dr Radulović koje ne samo što shvataju moje ideje, već nastoje u praksi kod nas primijeniti dokazanu maksimu da pravog razvoja jedne države i društva ne može biti bez nauke i tehnike”- kazao nam je inženjer Marovič dodajući da su u Ministarstvu nauke pokazali izuzetno zanimanje za njegove patente i najavili pomoć i podršku kako bi se neki od njih i realizovali u praksi, pri čemu bi to bila prilika da se u njih uključi širi krug mladih crnogorskih inženjera i naučnika.

“Dogovoreno je da se oformi multidisciplinarni tim mladih stručnjaka i da ih ja uključim u dalji razvij mojih patenata i zamisli. Ministarstvo nauke je najavilo i konkretnu finansijsku podršku pravljenju prototipa nekih od mojih izuma, u granicama mogućnosti budćeta za razvoj nauke sa kojim oni raspolažu.”-kazao je Marović koji je smatra da bi se u raspoloživi budžet od 100 hiljada eura, najbolje mogla uklopiti izrada prototipa njegovog šestotaktnog rotacionog motora sa unutrašnjim sagorijevanjem. Ovaj motor kako ističe, može raditi na sve vrste goriva i obnovljivih izvora energije, te na ugljenu prašinu, ima apsolutno najveću snagu po kilogramu težine, ne pravi buku, izuzetno pogodan za manje snage, sa vazdupnim hlađenjem, za primjenu u poljoprivredi, šumarstvu, građevinarstvu, te za pogon bicikala, skutera, čamaca, kućanskih aparata i slično, kao iza proizvodnju minijaturnih motora za modelarstvo i specijalne namjene.

1 komentar

  1. 100.000 Eurića baš nije naivan ovaj konstruktor zna on da ni Wankel nije ovo mogo napravit ajde ajde ako pumpu napravi ali roto motor danas ni Mazda nije usavršila iako ga je do skoro ugrađivala u sportske modele ma ne na priganano ulje iliti ulje iz tave. Kad Njemac i Đaponez nema odgovor na ovo kako Mato od motora može dorasti sa ovakvom tehnologijom na ovim prostorima. Uostalom sve firme đe je radio su tužile njegaili je on njih a to je barem 5-6 fabrika i zavoda plus HGI Tivat za PIO neznamo ali svakako naj posao za njega je bio Monte Prazno poljodobro Boka koje je ispovratio mještanima Tivta, Krtola, Kotora i Mrčevca.Nema država bivših i sadašnjih đe on nije nudio njegove projekte kad onamo ništa cvrc a protivgradne rakete su posebna priča što idu više u nebo lakše valjaju vazduhoplove na žalost.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.