8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Ministarka nauke primila poznatog tivatskog izumitelja i konstruktora

Marović prezentira svoju pumpu

Ministarka nauke dr Sanja Damjanović sastala se minulog vikenda u Podgorici sa poznatim naučnikom, kontruktorom ii izumiteljem,  inženjerom Matom Marovićem iz Tivta.

Tokom tročasovnog razgovora u Damjanovičkinom kabinetu, Marović je ministarki i njenoj savjetnici dr Nini Radulović predstavio svoje najnovije izume, konstrukcije i patente: koncentričnu rotacionu pumpa, četvorotaktni rotacioni motor, bestepeni reduktor od  -∞ do +∞, šestotaktni motor sa unutrašnjim sagorijevanjem, visokotlačnu pumpu -vakuum pumpu – hidromotor, te energetski krov. Za te konstrukcije i uopšte, višedecenijski inovatorski i konstruktorksi rad ovog diplomiranog mašinskog inženjera, najveće pohvale do sada su izrekli stručnjaci više univerziteta i intituta iz inostranstva, među kojima i poznati svjetski fizičari dr Davor Pavuna i dr Laszlo Foro. Oni su neke od zamisli i konstrukcija tivatskog inženjera ocijenili kao “revolucionarna i sjajna riješenja koja mogu unijeti pravu revoluciju u mašinogradnju i industriju uopšte”, ali crnogorska država do sada nije pokazivala pretjetan interes za Mariovičeve patente.

Tu je praksu promijenila ministarka nauke dr Sanja Damjanović koja radi u CERNU i njena saradnica dr Nina Radulović sa Oksforda, a koje su pozvale Marovića na sastanak u Podgorici, kako bi razmotrili mogućnosti na koji način država preko Ministarstva nauke može pomoći realizaciji u praksi nekog od  njegovih izuma.

Mato Marović

“Moram reći das am ne samo počastvovan, već i oduševljen razgovorom sa ministarkom Damjanović i dr Radulović koje ne samo što shvataju moje ideje, već nastoje u praksi kod nas primijeniti dokazanu maksimu da pravog razvoja jedne države i društva ne može biti bez nauke i tehnike”- kazao nam je inženjer Marovič dodajući da su u Ministarstvu nauke pokazali izuzetno zanimanje za njegove patente i najavili pomoć i podršku kako bi se neki od njih i realizovali u praksi, pri čemu bi to bila prilika da se u njih uključi širi krug mladih crnogorskih inženjera i naučnika.

“Dogovoreno je da se oformi multidisciplinarni tim mladih stručnjaka i da ih ja uključim u dalji razvij mojih patenata i zamisli. Ministarstvo nauke je najavilo i konkretnu finansijsku podršku pravljenju prototipa nekih od mojih izuma, u granicama mogućnosti budćeta za razvoj nauke sa kojim oni raspolažu.”-kazao je Marović koji je smatra da bi se u raspoloživi budžet od 100 hiljada eura, najbolje mogla uklopiti izrada prototipa njegovog šestotaktnog rotacionog motora sa unutrašnjim sagorijevanjem. Ovaj motor kako ističe, može raditi na sve vrste goriva i obnovljivih izvora energije, te na ugljenu prašinu, ima apsolutno najveću snagu po kilogramu težine, ne pravi buku, izuzetno pogodan za manje snage, sa vazdupnim hlađenjem, za primjenu u poljoprivredi, šumarstvu, građevinarstvu, te za pogon bicikala, skutera, čamaca, kućanskih aparata i slično, kao iza proizvodnju minijaturnih motora za modelarstvo i specijalne namjene.

Izvor:S.L

Najčitanije