15 C
Kotor

Slušaj online radio

„Mediteranske note“ dovode svjetska imena u klasičnoj muzici

sa pressa

„Mediteranske note“ naziv je novog festivala kasične muzike, a koji će u Tivtu biti održan od 21.do 28.juna, okupljajući neka od najzvučnijih imena svjetske i evropske kamerne muzičke scene. Poručili su danas to organizatori ovog novog kulturnog dešavanja – Centar za kultru Tivat, te umjetnički  i izvršni direktori „Mediteranskih nota“ Ivan Vučkević i Aleksandar Marsenić, na press konferenciji na kojoj su predstavili ideju iza novog fesrđtivala i njegov program.

Festival koji će, kako je rečeno, koštati najmanje oko 40 hiljada eura, višestruko je jeftinije nego što su to slične manifestacije po Evropi, prvenstveno zbog kako su rekli Vukčević i direktor CZK Tivat Neven Staničić, činjenice da se većina organizacionih poslova obavlja volonterski i pro bono, a gotovo svi učesnici odlučili su da nastupe za simbolične honorare – daleko niže od pravih.        Pored Opštine Tivat, festival će podržati i nekoliko sponzora od kojih su najveći Porto Montenegro i ovdašnji hotel „Regent“

„Ideja se rodila da i crnogorska publika uživa u vrhunskim izvođenjima velikih muzilkih djela, u interpretaciji nekih od najeminentnijih muzičara današnjice. Izbor repertoara i kombinacije muzičara zadovoljiče i najzahtjevnije korisnike i njihov ukus“ -kazao je umjetnički direktor „Mediteranskih nota“ Ivan Vukčevič koji je i sam jedan od muzičara što će od 21. do 28.juna nastupati na raznim scenama u Tivtu gdje se se održavati koncerti.

„Festival je za nas novi početak, a mjesec jun će biti mjesec muzike. CZK je od kraja maja izvršni producent više manifestacija počev od „Guitar fest“-a, „Harmonika fest“-a, „Njujork džez Montenegro festivala“ do najnovijeg festivala klasične muzike „Mediteranske note””- kazao je sirektor CZK Tivat Neven Staničić. On je naglasio da su CZK Tivat i njegova ljetnja kulturna manifestacija “Purgatorije” več prepoznati prvenstveno po teatsrakim programima i festivalu, a sada dobijaju i novi sadržaj muzičkog, te uskoro i festivala plesnog teatra.

Kristina Škanata iz PR službe Porto Montenegra podvukla je da im je “zadovoljstvo da sarađuju ovom projektu koji će otvoriti intenzivno i dimanično kulturno ljeto” u tom nautičko-turističkom centru, dok je Vukčević naglasio da imaju velike ambicije sa novim festivalom za koji će nastojati da postane traduicuionalan “jer ovdje ima puno dobre volje, a mnogo je rada i truda uloženo u organizaciju ove manifestacije, pa bi bila šteta da se ona ne ponovi i narednih godina”.

Prema njegovim riječima, publika će tokom sedam dana juna u Tivtu moći da vidi i čuje  letonsku violinistkinju Bajbu Skride, redovnog gosta Berlinske, Njujorške filharmonije, San Francisko simfonijskog orkestra, Šklovski kvartet koji je već tridesetak godina u samom vrhu kamerne scene, vrhunskog violinistu Oleg Kaskiva, Pablo de Naverana španskog violončelistu, mladog violinistu iz Novog Sada Roberta Lakatoša, estonsku klaviristkinju Irina Zaharenkova koja je i profesor na Konzervatorijumu u Helsinkiju, Danijela Roulanda englesko-holandskog violinistu, poljskog violinistu Roberta Kovalskog, hrvatsku čelistkinju Moniku Leskovar, čuvenog rumunskog violistu i kompozitora Vladimira Mandelsona kojima će se priključiti u mješovitim kombinacijama švajcarski kvartet „Energia nuove“ i Crnogorski simfonijski orkestar.

“Što se klasilne muzike tiče, Crna Gora, uz mnogo truda, već duži niz godina nema ponudu muzičku i velikih imena klasilne muzike koja mogu zainteresovati publiku, dovesti publiku sa strane, a ne samo iz regiona i ponuditi joj vrhunski muzički sadržaj. Tivat je najlogičnije mjestio da se dogodi jedan takav festival. Ovdje postoji ne samo izvanredna lokacija, nego i puno dobre volje domaćina”- zaključio je Vukčević.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije