MD Boka: Ničije krave na nečijoj zemlji uništavaju masline, dokle?

Maslina

Svake godine, ista priča. Džaba muka… Sve se ponavlja još od 2008.godine, kada smo prvi put javno ukazali na problem napuštenih krava koje nanose velike štete maslinjacima u Boki. I ništa. Krave su ničije, maslinari svake godine sade nove masline na mjesto iščupanih i ”revitalizuju” tek posađena stabla, kažu u Maslinarskom društvu Boka.

Da li je moguće, da nakon toliko godina istii problem okupira pažnju maslinara koji s pravom traže da Društvo, čiji su članovi (pa i da nisu) zauzme stav i pokuša pronaći rješenje za ovo stanje.

Maslinarsko društvo Boka je, kao udruženje građana, više puta dopisima i javnim obraćanjem, a tri puta i organizovanjem kruglih stolova i javnih sastanaka sa predstavnicima Opštine Kotor i Tivat čiji su maslinjaci direktno ugroženi, kao i sa predstavnicima Komunalne policije u Kotoru, ukazalo na problem i naglasilo potrebu da se hitno preduzmu koraci za trajno rješavanje.

Inicijativa koju smo uputili našim lokalnim upravama za pripremu i usvajanje akata koji bi u konačnoj liniji zaštitilo prava svojine i maslinjaka kao baštine Boke – kako tada, tako i sada. Ništa. Rezgnirano konstaruju u Društvu.

Na Redovnoj skupštini MD Boka, 2016. godine, osnovan je Regionalni Odbor za zaštitu masline, u okviru Društva, koji se sastao nekoliko puta i razmatrao ne samo problem  krava već i namjernog, nedozvoljenog upada na tuđe posjede i uništavanja i sječe stabala masline samo zbog toga što nekome ”zaklanjaju pogled” ili mu trebaju drva.

Još uvijek nije došlo do značajnijih rezultata djelovanja Odbora, osim što je napravljena Strategija i plan rada, kao i da se krenulo u interni popis maslina na teritoriji Boke, koliko to prihvataju vlasnici.

Republički inspektor, koji je više puta bio svedok posljedica upada krava, odnošenja višestoljetnih maslina sa naših najljepših kompleksa na mjesto ”čuvanja” do ”povratka u Boku” ali, kako na licu mjesta nije zatekao činjenje, niti počinioca, nije mogao izreći odgovarajuću kaznu.

Da li je moguće da ne postoji način da čovjek zaštiti svoju imovinu, pa i sebe samog, kada ga snađu lude krave i ludi ljudi? pitaju su u Maslinarskom društvu Boka.

2 Komentari

  1. Alote..riješit će se…kada su rukovodioci inspekcija zaštiitnici vlasnika tih dibljih goveda…dibljih kao što su im vlasnici…a vlasnici napadaju starije ljude..pale auta…a svi ćute,i štite ih oni te treba da ih uhapse…prijatelji su sa tim čuvenijem dibljim čobanima iz Bogdašića,Kavča…poslovni partneri…zapitajte se malo,jeli ovo što sam napisao realnost?!…ili mislite da sam isćumjehao…što,deboto nije ni čudo,kad vidiš ko su ti te nas predstavljaju i zaštićuju od razbojnika i poznatih štetočina…adio te,i raspitajte se kako su prošle starine sa groblja Bogdašićkog…

  2. Što se tiče goveda dibljijeh,kažu neki (ja ih nijesam gledao po šumama ali neki ljudi jesu)da su im neki inspektori policije zaštitnici nije čudo jer oni rade ono najbolje što znaju to jest oklen su došli (imaju praksuo). Dodati treba da ovi što čuvaju ta diblja govega koji imaju tu zaštitu su ionako toliko diblji da tu ni Dobrota ne može napraviti nikakav pomak na bolje. E pazi sad ovo se događalo i prije 40 setak dodina i više samo ovi čuvari i njihovi zaštitnici goveda su bili mladi dječaci a danas bogami kafeđije biznis meni i dobro situirani momci. Vuk dlaku mijenja ali ono drugo ne komita je komita. Što se tiče republičkijeh inspektora valjda zaštite okoline ili neznam čega nijesam dobro razumio pitanje ŠTO JE TO. Mislim da su to kolege istih onieh što kontroliraju,sihroniziraju,tempirajui to jest uveliko pomažu građevinskom lobiju u nedozvoljenim rabotama koji se preselio iz Budve u Boku na našu veliku žalost. A koja braća njih kontrolišu neznam bogumi možda vi znadete. Viđeli ste juče kamion (Pavlov i Čkaljin šestoton od 40 tona na ulici koja podnosi nosivost prevoza od 5 tona (nažalost viđeli smo posledicu toga) đe mi živimo pitanje je sad i što bi rekli dobri naši Kartoljani dookle ovakoo a.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.