8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Matijevićka na Simpozijumu gradonačelnika Jugoistočne Evrope

Sa Simpozijuma u Beču

Predsjednica Opštine Tivat Snežana Matijevic, na poziv Svjetske banke, boravi na dvodnevnom Simpozijumu gradonačelnika Jugoistočne Evrope, koji se održava u Beču.

Kako je danas saopšteno iz Opštine Tivat, simpozijum pod nazivom „Održivi i inkluzivni urbani razvoj u Jugoistočnoj Evropi“, okupio je 180 učesnika: predstavnike Vlada, lokalnih uprava, lokalnih vladinih organizacija i nevladinog sektora iz zemalja Jugoistočne Evrope.

Cilj susreta jeste razmjena iskustava kada su u pitanju ostvareni pomaci na polju vođenja finansija, upravljanja prostorom, rukovođenje i uključivanje građana u donošenje odluka, ali i ukazivanja na izazove i probleme sa kojima su se uprave suočavale.

Gradonačelnica Tivta učestvovala je na panelu „Gradska uprava i zajedničko upravljanje – ka većoj društvenoj odgovornosti i poboljšanju pružanja usluga građanima. Pored Matijevićke su govorili gradonačelnici Šapca (Srbija), Banja Luke (BiH), Pule (Hrvatska), Velesa (Makedonija) kao i zamjenik gradonačelnika Tirane (Albanija).

“Predsjednica Opštine je govorila o praksama koje Opština Tivat primjenjuje na polju transparentnosti rada organa lokalne uprave i participacije građana u donošenju odluka. Simpozijum je početak III faze “Urban Partnership Programme”, a na istom su, kada je u pitanju Opština Tivat, učestvovali predstavnici Sekretarijata za finansije i lokalne javne prihode i Službe predsjednika. Prvi dan Simpozijuma protekao je u znaku mobilnosti, urbanističkih politika koje gradove čine boljim mjestom za život, u znaku primjena niza ekoloških mjera. Drugi dan obilježili su paneli o praksama vezanim uz postojanje “pametnih gradova” – koncepta “Smart City”, društveno odgovoran i ka potrebama građana orijentisan rad lokalnih uprava”- piše u saopštenju iz Matijevićkinog kabineta.

Najčitanije