8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Matijevićka neće da potpiše ugovor, Kusovac je požuruje

Snežana Matijević foto Boka News

Gradonačelnica Tivta dr Snežana Matijević (DPS) nije još potpisala ugovor o opraštanju ukupno skoro 5,6 miliona eura potraživanja Opštine Tivat od Porto Montenegra na ime komunalija, niti će to uraditi u skorije vrijeme.

„Nisam još potpisala taj ugovor, i to neću uraditi sve dok Specijalno državno tužilaštvo zvanično u javnost ne izađe sa definitivnim stavom oko toga da li je sve u vezi tog posla pravno nesporno i u redu“- kazala nam je Matijević.

Porto Montenegro je, shodno ugovoru na koji potpise treba da stave izvršni direktor te firme Dejvid Margason i gradonačelnica Tivta,  oslobođen ukupno 541.441,37 eura na ime ekološke sanacije lokacije bivšeg Arsenala, 827.411,05 eura na ime troškova rušenja objekata nekadašnjeg vojnog brodogradilišta, te čak 4.222.658,82 eura po osnovu „površine objekata koji su postojali u Arsenalu prije 1945.“ Odluku da se to uradi donijeli su odbornici DPS u lokalnom parlementu na formalni predlog gradonačelnice dr Snežane Matijević (DPS). Takvu odluku na sjednici SO 17.januara zastupao je i potpredsjednik Opštine i lider tivatske DPS dr Siniša Kusovac, koji je tvrdio da lokalna uprava ima pravnu obavezu da preko svojih leđa, ispuni ugovorne obaveze države.

Zbog ove afere Specijalno državno tužilaštvo je formiralo predmet i započelo izviđaj, a tivatski DPS se pravda da je sve u redu i da za sve navodno postoji pravni osnov u članu 18C ugovora o prodaji Arsenala koga su oktobra 2006. potpisali tadašnji prmeijer Milo Đukanović u ime Vlade kao prodavca, i tadašnji vlasnik Adriatic Marinasa Piter Mank u ime kupca. Opština Tivat međutim nije potpisnik ugovora, a glavna administratorka Marija Sijerković (DPS) kazala je da lokalna uprava nema pravnu obavezu prema tom ugovoru, već je opraštanje komunalija Portu „politička odluka“ lokalne vlasti.

Kusovac je  potvrdio da je Odluka o davanju saglasnosti na ugovor sa Portom što su je odbornici DPS izglasali 17. januara, u međuvremenu objavljena u Službenom listu i da je stupila na snagu.

Siniša Kusovac

„Shodno tome, stekli su se svi preduslovi da taj ugovor bude potpisan i ja očekujem da se to desi bez odlaganja. U protivnom, poslali bi smo krajnje problematičnu poruku o našoj ozbiljnosti prema jednom stranom investoitoru i našem poštovanju ugovorenih obaveza“- kazao je Kusovac koji nije želio da špekuliše što će se desiti ako Matijevička istraje u odluci da ne stavlja svoj potpis na ugovor koji bi je možda mogao inkriminisati da je presudno odgovorna za milionsku štetu za gradski budžet.

Tivatska opozicija već je ranije upozorila gradonačelnicu da dobro razmisli što joj valja činiti jer se Kusovac koji insistira na sprovođenju u djelo opraštanja komunalija Portu, nigdje imenom i prezimenom ne pojavljuje kao zvanični predlagač ili potpisnik bilo kog dokumenta stim u vezi. Specijalna državna tužiteljka Mira Samardžić inače, već je iz Opštine Tivat izuzela svu dokumentaciju vezanu za ovaj kontroverzni aranžman i pokrenula izviđaj.

Prema nezvaničnim saznanjima, afera „Opraštanje komunalija“, izazvala je i nezadovoljstvo u redovima kluba odbornika DPS. Dio njih naime, nakon sjednice SO 17.januara na kojoj su ipak svi digli ruke za taj aranžman, na osnovu svega što se čulo tokom rasprave u skupštinskoj sali, a posebno sa Kusovčeve strane, navodno je zaključio da prije toga nisu imali sve prave informacije u vezi ovog posla koji nosi visok stepen rizika i za njihovu eventualnu inkriminaciju, zbog čega su kivni na svog lokalnog partijskog šefa. Kusova je juče u razgovoru sa našim novinarom to kategorički demantovao, istakavši da u lokalnom DPS-u ne postoje bilo kakva razmimoilaženja u vezi strategije lokalne vlasti Tivta sa oprostom komunalija Portu.

/S.L./

Izvor:Vijesti

Najčitanije