Marke sa motivima kape Bokeljske mornarice i palate Drago

Pošta Kotor – foto radio Kotor

Pošta Crne Gore danas je u kotorskoj pošti u Starom gradu publikovala prvo ovogodišnje prigodno izdanje poštanskih markica sa temom “Umjetnost u Crnoj Gori kroz vjekove”.

To su marke sa motivima palate Drago i kape Bokeljske mornarice, uz koje pošta izdaje i koverte prvog dana.

Marka sa kapom Bokeljske mornarice – foto radio Kotor

Kako je za Radio Kotor danas kazala referentica za filateliju i međunarodnu saradnju Aleksandra Perović, kao posebna, nezavisna poštanska uprava, Pošta Crne Gore od decembra 2005. godine publikuje poštanske marke.

„Do sada smo publikovali više njih koje su tematski vezane za Boku Kotorsku. Te marke su prikazivale kotorsku Gimnaziju, Svetog Tripuna, katedralu, rimske mozaike u Risnu. Savjet za filateliju odlučio je da upravo prve ovogodišnje marke imaju dva kotorska motiva”, rekla je Perović, podsjetivši da je autor idejnog rješenja ovih markica Zoran Popović, grafički dizajner iz Podgorice. „Sa ovim, ali i drugim autorima iz naše zemlje koji imaju kreativna grafička rješenja sarađujemo dugi niz godina. Njih angažujemo po javnom konkursu i zadovoljni smo dosadašnjom saradnjom. Na naše veliko zadovoljstvo, ove godine među autorima maraka našli su se i mladi studenti”, saopštila je Perović, pojasnivši da su marke sa motivima Kotora danas predstavljene i na reklamnom panou. „Znatiželjni prolaznici su sa oduševljenjem posmatrali naša dva nova izdanja. Moram istaći da se strani turisti naročito interesuju za filateliju, tako da je pošta u Starom gradu već uveliko prepoznata kao atraktivna za prodaju maraka”, saopštila je Perović.

Publikovanju maraka u kotorskoj pošti danas su prisustvovali i članovi Filatelističkog društva Herceg Novi.

“To je za njih bila posebna radost, jer imaju privilegiju da marke budu žigosane žigom prvog dana, što za ljude koji se bave filatelijom ima posebnu vrijednost. Drago nam je da su filatelisti iz Boke danas bili u mogućnosti da prisustvuju takvom događaju, s obzirom na to da uglavnom publikujemo marke u Podgorici”, naglasila je Perović.

Kapa Bokeljske mornarice – foto Boka News

Do kraja godine, kaže, očekuje ih još devet publikacija. „Krajem marta predstavićemo marku iz izdanja Fauna. U pitanju je marka Čaplja kašikara, 9. maja to će biti marka iz izdanja Zamkovi-dvorac kralja Nikole na Cetinju. U okviru izdanja Turizam, 31. maja izdaćemo marku Rijeka Crnojevića, 16. juna to će biti Kanjon rijeke Cijevne, 5. jula Evropski džudo šampionat u Crnoj Gori, 31. oktobra na markici će se pojaviti motiv dječjeg crteža u okviru izdanja Radost Evrope, 10. novembra publikovaćemo marku sa motivom Svetionik Mendra, u okviru izdanja Pomorstvo. Krajem novembra ove godine u okviru izdanja Istorijsko nasljeđe izdaćemo dvije marke i to Gorski vijenac i 1000 godina crnogorske državnosti.

Na Dan pošte Crne Gore koji se obilježava 15. decembra predstavićemo marku sa temom Zgrade pošte Crne Gore”, zaključila je Perović.

/Radio Kotor/

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.