8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Mamula – počinju glavni radovi

Dopremanje dizalice

Glavni radovi na rekonstrukciji i transformaciji ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula počeće ovog proljeća, radi čega će, sa vanjske strane tvrđave, privremeno biti postavljen kran kako bi se nesmetano mogli izvoditi betonsko-armirački radovi unutar centralnog platoa.

Dizalica je dopremljena trajektom i pažljivo transportovana na ostrvo a poslužiće za bezbjedan prenos materijala i opreme sa ostrva u formirani uslužni prostor unutar centralnog platoa.

“Postavljanje krana je privremena mjera koja će nam poslužiti da uspješno počnemo sa glavnim radovima na centralnom platou. Na taj način prevazilazimo ograničenja u nesmetanom protoku opreme i materijala, imajući u vidu da su gabariti ulaza u tvrđavu mali”, saopštila je Dragana Bećirović, savjetnica za odnose sa javnošću kompanije OHM Mamula.

Podsjećanja radi, uklanjanje nasipa na centralnom platou ostrva i zemljani radovi realizovani su u okviru pripremnih radova.

“Imajući u vidu urbanističko-tehničke i konzervatorske uslove, i brojne druge stroge prateće propise koji ograničavaju novu izgradnju na ostrvu, jedina mogućnost za ugradnju neophodne infrastrukture i uslužnih kapaciteta za hotel sa pet zvjezdica je bio da oni budu smješteni pod zemljom. Zbog toga su kao pripremni radovi sprovedeni radovi iskopa ispod centralnog platoa. Sve postojeće strukture su detaljno fotografisane i numerisane, a po završetku radova u skladu sa konzervatorskim principima biće vraćene na svoje mjesto i plato će dobiti originalan izgled”, dodala je Bećirović.

Mamula

Kompanija je do sada angažovala izvođače za konzervatorske, betonsko – armiračke radove, elektro  i vodovodne i kanalizacione instalacije, klimatizaciju, ventilaciju, protivpožarnu zaštitu i desalinizaciju.

Rekonstrukcija tvrđave Mamula i ostrva planirana je kroz Glavni i Konzervatorski projekat, u skladu sa prethodno izdatim konzervatorskim i urbanističko-tehničkim uslovima i najvišim međunarodnim standardima zaštite životne sredine, uz maksimalno očuvanje originalne fizionomije predjela i svih zatečenih elemenata utvrđenog kompleksa.

Na projektu radi internacionalni tim renomiranih stručnjaka.

Najčitanije