15 C
Kotor

Slušaj online radio

Luka Kotor – poslovali sa dobiti od skoro milion, utrostručili vrijednost kapitala

Luka Kotor – Foto Ivka Janković

Skupština akcionara „Luka Kotor“ A.D. Kotor u čijem radu je lično ili preko punomoćnika učestvovalo rekordnih 94% akcionara, u petak je usvojila Izvještaj o poslovanju sa finansijskim i izvještajem revizora za 2017. Kako je juče saopšteno iz menadžmenta te komapnije u većinspom vlasništvu Opštine Kotor, Skupštuni akcionara je u ime većinsog vlasnika, prisustvovao i kotorski gradonačelnik Vladimir Jokić.

„Akcionari su iskazali zadovoljstvo ostvarenim poslovnim rezultatom Luke Kotor, koji predstavljaju potvrdu uspješnog i domaćinskog upravljanja, a posebno interesovanje pokazali su za planirani budući razvoj, prioritete u poslovanju, s naglaskom na planirane investicije kojima će se značajno povećati kapacitet i kvalitet pružanja usluga u luci Kotor. Akcionari su dali punu podršku aktivnostima koje se preduzimaju u pripremi dokumentacije za podnošenje zahtjeva za dodjelu prvenstvene koncesije, a obavještenje Ministarstva saobraćaja i pomorstva upućeno „Luci Kotor“  da su se stekli uslovi da podnese zahtjev za dodjelu koncesije ocijenjeno je kao izuzetno dobra vijest, i za vlasnike kapitala, za kompaniju, ali i za Opštinu Kotor i državu Crnu Goru, jer će se dobijanje koncesije doprinijeti ubrzanom razvoju luke Kotor kao rastuće kruzing destinacije“- stoji u saopštenju.

Iz menadžmenta kažu da je nezavisna revizorka „pohvalila preduzete radnje na ispunjavanju preporuka revizora koje su date prethodne godine“ i konstatovala da „finansijski iskazi prikazuju istinito i objektivno finansijsko stanje “Luka Kotor” a.d. Kotor na dan 31. decembra 2017. godine, kao i rezultate poslovanja, promjene na kapitalu i novčane tokove za godinu koja se završava na taj dan u skladu sa računovodstvenim standardima i propisima koji se primjenjuju u Crnoj Gori.”

SKUPSTIN AKCIONARA

„Akcionari su ukazali na to da Odbor direktora i izvršni menadžment treba da preduzmu sve mjere kako bi se suzbilo objavljivanje u javnosti netačnih i neistinih podataka o poslovanju Društva i na taj način stvorila mogućnost da kroz prenošenje takvih navoda u medijima akcionari budu stavljeni u zabludu o stvarnoj vrijednosti njihovog kapitala i na osnovu toga donesu pogrešne odluke.“- piše u saoptenju uz napomenu da je Skupština jednoglasno donijela odluke o raspodjeli dobiti, o pretvaranju rezervi u akcionarski kapital, kao i odluku o emisiji akcija po osnovu pretvaranja rezervi u akcionarski kapital.

Na osnovu tih odluka akcionarski kapital „Luka Kotor“ A.D. Kotor uvećan je sa 993.483,36 € na 3.312.369,85 € , a broj akcija uvećan je sa 413.383 na 1.378.259 akcija.

U 2017.godini ostvarena je neto dobit 0,92 miliona eura, podijeljena dividenda akcionarima, uvećana imovina kompanije kroz reprocjenu za 1,2 milona eura,  uvećan akcionarski kapital, tako da se  svakom akcionaru utrostručio broj akcija koje posjeduje.

Na predlog Odbora direktora, Skupština akcionara je donijela i odluku kojom se smanjuju nadoknade članovima Odbora direktora. Izabran je novi Odbor direktora u sastavu dr Branko Ivanović, Branimir Maslovar i Slađana Živković kao predstavnici Opštine, Radomir Rudanović, kao predstavnik manjnskih akcionara i Stanislava Subotić kao predstavnik Fonda PIO. Nakon Skupštine održana je i konstitutivna sjednica Odbora direktora na kojoj je jednoglasno za predsjednika Odbora izabran dr Branko Ivanović.

Izvor:S.L
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije