8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Luka Kotor će produžiti operativnu obalu kako bi mogla primiti megakruzere dužine 330 metara

Luka Kotor – Foto Ivka Janković

Investicionim i biznis planom preduzeća „Luka Kotor” A.D. koje je u većinskom vlasništvu Opštine Kotor, u narednih pet godina u razvoj lučke infrastrukture predviđena su ulaganja od 4.678.440 eura, dok je gradnja pilona glavni i najskuplji projekat vrijedan 1,5 miliona eura, čija je realizacija planirana u 2019. godini.

Po riječima izvršnog direktora preduzeća, pomorskog kapetana Branka Kovačevića, za realizaciju petogodišnjeg investicionog plana iz kredita će biti obezbijeđen iznos od 1,1 milion eura, a ostatak će biti sopstvena sredstava.

– Najvažniji projekat je izgradnja pilona, odnosno produženje operativne obale, što podrazumijeva izgradnju četiri šipa sa betonskim blokom na nekih 80 do 100 metara od početka operativne obale. Time bi se stvorili uslovi da se na ovoj lokaciji mogu vezivati megakruzeri dužine 330 metara, jer trenutno mogu da se vezuju brodovi do 300 metara dužine, ali sa ograničenim gazom na pramcu koji ne smije da pređe osam metara – kaže Kovačević za „Dan”.

Kotor - foto Boka News
Kotor – foto Boka News

Naglašava da je realizacija ovog projekta presudna jer se grade sve veći brodovi za prevoz turista, a već sledeće godine na svjetskom tržištu će se pojaviti 22 megakruzera sa dužinom od 330 metara.

– Izgradnja i stavljanje u funkciju pilona jedan je od prioritetnih uslova da bi luka Kotor bila konkurentna za neograničenu količinu brodova i da bi bila operativna tokom čitave godine za megakruzere. Ta investicija je značajna ne samo za grad Kotor već i za državu, jer je luka Kotor kapija Crne Gore. Turisti sa kruzera posjećuju sve interesantne destinacije, počev od Cetinja, Skadarskog jezera, Žabljaka, Bokokotorskog zaliva, i to je jedinstvena promocija Crne Gore u svijetu. Mi već sada imamo najavu jedne agencije za sledeću godinu da će, ukoliko budemo završili sve po planu što se tiče izgradnje pilona, jednom takvom megakruzeru Kotor biti polazna luka za njegovo prvo putovanje – naglašava Kovačević.

Da je Kotor kao kruzing destinacija sve interesantniji potvrđuju i rezervacije za tekuću godinu za dolazak 530 kruzera.

Dobre najave su i za 2020, a trenutno je potvrđeno da će drevni grad u Boki tokom naredne godine posjetiti 478 brodova.

VIKING JUPITER u Kotoru foto S.L.

Podsjećamo, Vlada je krajem decembra godine, na predlog Ministarstva saobraćaja i pomorstva, kompaniji dodijelila prvenstvenu koncesiju nad lukom Kotor na rok od 12 godina. Ovu odluku trebalo bi da potvrde akcionari na vanrednoj skupštini, zakazanoj za 1. mart.

Najčitanije