15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Lodama počele tradicionalne Tripundanske svečanosti u Kotoru (VIDEO)

Na trgu ispred bazilike Svetog Tripuna u Kotoru u subotu su, tradicionalnim izgovaranjem loda, pohvala Svecu, po 1215. put i podizanjem zastave na bazilici, počele Tripundanske svečanosti koje se održavaju u čast zaštitnika Kotora i Kotorske biskupije.

Početak svečanosti tradicionalno je označio Mali admiral, Josip D. Vukašinović iz Kotora, što je uloga kojom se simbolički ističe generacijsko trajanje Bokeljske mornarice, a pretpostavlja se da je uvedena još u XVI. stoljeću, kada je mornarica preuzela vanjsku proslavu Svetog Tripuna. Lode se izgovaraju prije podizanja zastave.

U srednjovjekovnim gradovima istočnojadranske obale u Zadru, Splitu, Dubrovniku i Kotoru ostali su sačuvani tekstovi loda (pohvala) svecima zaštitnicima. Danas se one izgovaraju samo u Kotoru uoči proslave svetog Tripuna.

Svečanost ispred bazilike Svetog Tripuna prisustvovali su svećenici Kotorske biskupije predsjednik Opštine Kotor, Vladimir Jokić, potpredsjednika Siniša Kovačević, predsjednice Skupštine opštine Kotor Maja Mršulja, brojni vjernici, građani, Bokeljska mornarica.

Lode 2024.

Na sam Tripundan, 3. februara bit će organizovano misno slavlje, a vanjska proslava, sa tradcionalnim kolom Bokeljske mornarice ispred bazilike biće održana u nedjelju 4. februara.

Lode 2024.

Svečanu pontifikalnu misu predvodiće mons. Roko Glasnović, dubrovački biskup. Nakon mise će uslijediti procesija gradskim ulicama.

Najčitanije