Kusovac: Porto je sjajan i imamo ugovornu obavezu da ih podržimo…

Tivatski DPS objašnjava zašto je častio strateške strane investitore sa 5,6 miliona eura novca građana Tivta

Porto Montenegro
Porto Montenegro

Opština Tivat nikako se ne može tretirati kao obična „treća strana” u ugovoru Vlade i Adriatic Marinasa o prodaji Arsenala,  imajući u vidu neodvojive interese lokalne zajednice Tivta od državnih interesa za realizaciju ovog infrastrukturnog projekta, koji je od enormno velikog značaja za Tivat – saopštio je danas predsjednik OO DPS Tivta dr Siniša Kusovac.

Glasovima odbornika te partije u SO Tivat data je saglasnost gradonačelnici dr Snežani Matijević da sa Porto Montenegrom potpiše ugovor kojim će se Opšzina Tivat odreći ukupno 5,6 miliona eura svojih potraživanja od Adriatic Marinasa na ime neplaćenih komunalija za tri najnovije stembeno-rezidencijalne zgrade u tom kompleksu. Specijalno državno tužilaštvo je tim povodom formiralo predmet i započelo izviđaj.

 “5,6 miliona eura jeste velika svota novca, ali ne predstavlja nikakavu štetu nastalu trenutnim propustom ne-efikasne administracije, kako uporno neki pojedinci pokušavaju da prezentuju, već stvarnu ugovornu obavezu pouzdanog partnera nastalu na samom početku razvoja projekta Porto Montenegro. Nisu to nikakve bačene ili prepuštene pare, već legitimno pravo ugovorom zagarantovano ozbiljnom investitoru, koje je bilo od velikog značaja na njegovu odluku da ulaže baš u našem gradu”- saopštio je danas Kusovac podvlačeći da “dokument koji je SO usvojila nije odbornicima predložen na prečac”.

“On je rezultat trogodišnjeg rada i ekonomsko- pravnih analiza tivatske opštinske administracije. Iako Opština Tivat nije potpisnik Ugovora o kupoprodaji Arsenala, ona je u obavezi da ga primjenjuje jer je obaveza nastala za Državu potpisivanjem tog Ugovora, a imovina Opštine (uključujući tu naravno i novčana sredstva Opštine) je državna imovina u skladu sa članom 116 Ustava Crne Gore i članovima 1, 2 i 4 Zakona o državnoj imovini. Takođe, Opština Tivat je bila uključena u pregovore i upoznata je od samog početka da određenu obavezu preuzetu od strane Države, treba da realizuje u formi posebnog ugovora sa kompanijom koja sprovodi projekat Porto Montenegro, pri tome vodeći računa o određenim dosadašnjim troškovima investitora. Od tih troškova priznata su ulaganja izvršena u pripremu za komunalno opremanje, kao i samo komunalno opremanje, jer su te obaveze Opštine uređene Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata i Ugovorom o kupoprodaji Arsenala, a iznos i ulaganja utvrđeni su od strane ovlašćenog sudskog vještaka”- stoji u saopštenju šefa OO DPS Tivta.

Siniša Kusovac

Kusovac tvrdi da Tivat već deset godina “ubire više nego značajne direktne i indirektne koristi od projekta Porto Montenegro” i  da su “pozivni efekti tog projekta u stabilnom porastu iz godine u godinu”.

“Ipak, u javnosti je prisutan određeni broj skeptika koji potenciraju destruktivnu priču kada se pomene projekat Porto Montenegro i sve što je u vezi sa tim, pa i saradnja koju imaju sa Opštinom Tivat. Beskrajna debata, da li nam je bolje sa Porto Montenegrom ili ne, traje i trajaće a uvijek će se naći povod za nju. Činjenice govore za sebe, kao i priznanja koja stižu sa mnogih renomiranih adresa. Smatram da će najbolji pokazatelj ispravnosti podrške ovom projektu biti vrijeme, a prvih deset godina nam daje i više nego dovoljno razloga za zadovoljstvo učinjenim”- zaključio je Kusovac dodajući da je u Porto do sada uloćeno 550 miliona eura, tamo direktno ili indirektno radi između 800 i 1.200 ljudi, a Opština je do sada naplatula 7,65 miliona eura dadžbina za komunalije i svake godine prihoduje pola miliona eura poreza na napokretnosti i turističke takse, odnosno 60 hiljada eura prireza od firmi koje posluju u tom kompleksu.

 

3 Komentari

  1. Ovo je primjer cistog bezobrazluka i partiokratskog dodvornistva tivatskog DPSa prema svom velikom vodji Djukanovicu.Ako im ovo prodje racunajte na jos gore stvari koje ce pogoditi ne samo tivcane vec sve ljude u cg.

  2. Žalosno, ovo je takozvana Podgorička skupština (izdajnička okupatorska i velikoserbska) primorskog bokeškog sela Tivta koja oslobađa najveću pljačku u ISTORIJI I se odnosi na opustošenje resursa i odnošenje novaca PRVIJEMA mada eventualno procenat ide na lokalne izbore max.10% ni centa više. Ni Nikola I nije mario kad je poharao finansijski Crnu i Goru ali vratilo mu se bog i istina A TEKE ONAJ NJEGOV Nikola našljednik ni u komunalno nebi ga zaposlio jer ne DA JE primitivan nego što bi rekli ozgordošli NEZNAVEN. DRPS Mila i Momira i maloga Sveta neće dugo ni daleko vjeruj mi. E problem je jado moj kad vidiš ONU ALTERNATIVU onoga Pipuna od Zete pa Mandića pa onoga Bulatovića pa onoga Medojevića đe će Crna i Gora NEZNAMO.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

 

Komentari se na portalu objavljuju u realnom vremenu i "Boka News" se ne može smatrati odgovornim za napisano.
Zabranjen je govor mržnje, psovanje, vrijeđanje i klevetanje. Takav sadržaj će biti izbrisan čim bude primijećen, a autori mogu biti prijavljeni nadležnim institucijama.