12.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kursevi za obuku spasilaca

Velika plaža – spasioc

Shodno Planu Nastavnog Centra za obuku spasilaca na vodi Crvenog Krsta Crne Gore za 2017. godinu obezbijeđena su  4 kursa za obuku spasilaca na vodi, koja će se održati u Nastavnom Centru Crvenog Krsta, Domu solidarnosti u Sutomoru.

Kursevi za obuku spasilaca na vodi će se održati u periodu od aprila do juna, od kojih prvi počinje 29.aprila, drugi 20. maja 2017. godine, treći 2. juna 2017. godine i četvrti kurs 9. juna 2017. godine.

Kandidat za spasioca mora imati minimum 18 godina. Prije početka kursa kandidat je dužan dostaviti uvjerenje o psihofizičkoj i zdravstvenoj sposobnosti (ljekarsko uvjerenje) i mora uspješno završiti provjeru psihofizičkih sposobnosti u moru koja obuhvata: ronjenje na dah (20m i više), plivanje (50m za 50 sekundi i brže) i plivanje (300m slobodnim stilom za 6 minuta i 20 sekundi).

Prije polaganja završnog ispita svaki kandidat mora imati i minimum 100 časova nastave (teoretske, praktične i prve pomoći), dok završni ispit obuhvata znanje i iskustvo iz oblasti plivačkih sposobnosti, znanje iz teorije spasilaštva i znanje iz pružanja prve pomoći.

Ovom prilikom podsjećamo sve korisnike kupališta da su, shodno “Pravilniku o uslovima koje moraju da ispunjavaju uređena i izgrađena kupališta” dužni organizovati spasilačku službu koja se sastoji od  najmanje “jednog spasioca, koji je završio obuku za spašavanje na vodi i posjeduje Legitimaciju za spašavanje na vodi važeću za tekuću godinu u skladu sa Zakonom o Crvenom krstu Crne Gore (“Sl. list RCG”, broj 28/06), na svakih 50m dužine obale u mjesecima jul i avgust, odnosno na svakih 100m dužine obale u ostalim mjesecima”.

Više informacija može se naći na sajtu Crvenog krsta Crne Gore www.ckcg.co.me i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom www.morskodobro.com, kao i na facebook stranici Crvenog Krsta Crne Gore.

 

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije